Újabb kedvezmények friss házasoknak és családosoknak!

Ha nem igazodnánk el a különböző (régi és új) családos kedvezmények és igénybe vehető támogatások rendszerében, itt van a segítség: tájékoztatót adott ki az EMMI, amelyből többek között a frissen bevezetett CSOK-programról, az egy gyerek után járó adókedvezményről és a kormány ifjú házasoknak szóló “nászajándékáról” is tájékozódhatunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pénz
2015. február 12. Gyarmati Orsolya

Ha nem igazodnánk el a különböző (régi és új) családos kedvezmények és igénybe vehető támogatások rendszerében, itt van a segítség: tájékoztatót adott ki az EMMI, amelyből többek között a frissen bevezetett CSOK-programról, az egy gyerek után járó adókedvezményről és a kormány ifjú házasoknak szóló “nászajándékáról” is tájékozódhatunk.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiadványa is a kormány házasság- és családtámogató programjának része, amelynek keretében újabb és újabb tájékoztatókat adnak ki, hogy minden érintett megismerje és igénybe vehesse a neki alanyi jogon járó kedvezményeket, juttatásokat, támogatásokat.

Ebben az évben több nagy újdonság is van a kedvezmények között. Az egyik a január 1-je óta élő havi 5000 forintos adókedvezmény, a kormány “nászajándéka”, amelyet minden házasságot kötő fiatal pár igénybe vehet, amennyiben legalább az egyik félnek ez az első házassága. A kedvezmény két évig, vagy a várandósság 3. hónapjáig jár az újdonsült házaspárnak, az egy gyermek utáni 10.000 Ft-os adókedvezmény pedig már ekkortól igényelhető.

A másik fontos újítás az ún. CSOK-program, ami valójában a régi szocpol, de új feltételekkel. A CSOK a családi otthonteremtési kedvezmény rövidítése és 2015. július 15-től jóval több dologra lehet igénybe venni, mint eddig. A támogatás mértéke 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint között igényelhető majd használt és új ingatlanok vásárlására és bővítésére. Nagyon nagy különbség a korábbi szocpol-rendszerhez képest, hogy a CSOK-ot az egy-gyermekes szülők is igényelhetik.

Természetesen továbbra is vissza nem térítendő támogatásról van szó, és azok kérhetik, akik vállalják, hogy négy éven belül egy, nyolc éven belül pedig két gyermekük fog születni, de igényelhető a pénz örökbe fogadott gyermek és 24 hetes magzat után is. A szülők életkora nem haladhatja meg a 40 évet. A megítélhető támogatás mértéke attól függ, hogy mennyi a vállalt vagy már megszületett gyermekek száma, mekkor a  megvásárlandó vagy felújítandó ingatlan és milyenek annak az energiatakarékossági mutatói. Fontos tulajdonsága a programnak, hogy költségvetési kerete felülről nyitott, ami azt jelenti, hogy aki megfelel a feltételeknek és igényli a támogatást, az mindenképpen meg is kapja azt.

Az www.csaladitudakozo.kormany.hu található tájékoztatóban vagy más néven Gyerekfüzetben részletesen összefoglalták a jelenleg érvényes jogszabályokat, támogatásokat, igényelhető kedvezményeket, illetve az egyes összegek mértékét, érdemes ezt is letölteni, kinyomtatni.

Talán nem közvetlenül kapcsolódik a gyerektámogatásokhoz, mégis fontosnak tartjuk megemlíteni az Otthon Melege Programot, amelyet panel és téglaépítésű társasházak pályázhatnak. A tender március 9-én nyílik és egy-egy lakás 350-650 ezer forintot igényelhet. A pályázat lényege, hogy aezeknek az ingatlanoknak legalább két kategóriányit javuljon az energiahatékonysága, más szóval csökkenjen a rezsi, a felmérések szerint ugyanis a hazai lakóingatlanok 70 százaléka hagy maga után igen sok kivetnivalót energetikailag.

További információ: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Irodájának tájékoztató füzetei és az alábbi leporellói nyomtatott formában ingyenesen is kaphatók a Minisztérium  Központi Ügyfélszolgálati Irodájában, a Budapest. V. kerület, Szalay u. 10-14. alatt, (Honvéd u. – Szalay u. sarok), illetve megrendelhetők postai úton: 1373 Budapest, Pf.: 609., vagy az ugyfelszolgalat [at] emmi [dot] gov [dot] hu címen.