Újszülöttek lencsevégen

Baldachin, szófa, babzsák, kis fonott kosárkák és székek, színes anyagok minden mennyiségben – egy XII. kerületi fotóstúdióban járunk. Egy puha takarón újszülött pihen, fején horgolt kis sapka, testét takaró fedi. Édesdeden alszik. A fotós épp most végez a hosszú perceken át tartó beállítással.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. április 29. bencze.aron

Baldachin, szófa, babzsák, kis fonott kosárkák és székek, színes anyagok minden mennyiségben – egy XII. kerületi fotóstúdióban járunk. Egy puha takarón újszülött pihen, fején horgolt kis sapka, testét takaró fedi. Édesdeden alszik. A fotós épp most végez a hosszú perceken át tartó beállítással.


Munkám során előnynek számít, hogy nő vagyok, másképp avat a bizalmába egy anyuka, mikor látja, szakértő kezekkel érek a kicsihez – magyarázza Regéczy-Nagy Andrea, aki második terhessége alatt döntött úgy, fotózással kezd foglalkozni. Érvei szerint egy profitorientált cég esetében ritkán tartják tiszteletben a több gyermekes anyukák hektikus napjait, ráadásul ahhoz sem volt kedve, hogy napi tíz órát robotoljon egy irodában. Mint folytatja, mindig is iszonyatosan vonzották a fotók és a fényképezés, gyerekkori álma volt, hogy egyszer ezzel foglalkozzon. Véleménye szerint a fotósiskola elsősorban az alapok elsajátításához, például a gépkezelés megtanulására volt alkalmas, azonban a kismama vagy az újszülött fotózás csak ezután kezdődik. Folyamatos megújulásra, kreativitásra van szükség.

Minden egyes munka számomra egy kihívás, holnap például öt kisfiú érkezik hozzám, és már napok óta azon gondolkozom, milyen anyagot és milyen színeket szeretnék majd használni – avat be a fotózás háttérfeladataiba Andi, aki szerint sikerességének egyik elengedhetetlen eleme az a rengeteg exkluzív kellék, amelyekkel dolgozik. A mostani újszülött fotózás is ezt igazolja. Noha, a család a két kedvenc ruhákkal megtömött szatyorral érkezett, mégis az Andi által készített darabok kerülnek előtérbe. Méretprobléma pedig sosem adódik, ugyanis a ruhák nem személyre szabottak, alakíthatóak, hátul csak lazán vannak összetűzve. Egy fotó elkészítése így sem egyszerű folyamat: az öltöztetés, a beállítás és végül a kattintás folyamata közel fél órát vesz igénybe, az egész fotózás pedig 2-3 órát. Ráadásul a szülők ráhangolódása is fontos, hiszen a kicsi nyugalma függ az szülei lelkiállapotától is. Andi szerint az időzítés is lényeges szempont, a legmegfelelőbb 5-7 napostól maximum két hetes korig. Ilyenkor még nagyon sokat alszanak és nyugodtak, ezt követően azonban kezdődhetnek a hasfájások és a babák egyre többet sírnak akár napközben is. Természetesen a mamákra is figyelnek a fotózás alatt, külön kérésre sminkes teheti még szebbé a kompozíciót.

Noha maga a fotózás folyamata körülbelül három órát ölel fel, a munka fázisának ezzel még messze nincsen vége. Andi kétgyermekes anyukaként a délelőtti fotózás után délután 3 és este 10 óra között két fiával játszik, főz, mos és pakol, egyszóval végzi a családanyák alapvető feladatait, ám miután a többiek aludni térnek, számára csak akkor kezdődik az élet. Este tíz órakor ülök a gép elé, és többnyire éjjel kettőig retusálok – mesél a munka árnyoldalairól Andi, aki felvetésünkre, mely szerint, noha két pici mellett nem akart 10 órás munkát magának, mégis kreált egyet, beleegyezően bólint. De mint mondja, annak ellenére, hogy sokszor még a fotózásról is álmodik, megérte így döntenie. Ugyanakkor próbálja megteremteni az egyensúlyt, elsősorban anyuka szeretne maradni, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy Barnus és Zétény nevelése mellett azzal foglalkozhat, amivel igazán szeret. Ez pedig valóban kevesek szerencséje.