Ultrahangos készülékek avatatlan kezekben?

A magzati ultrahangos vizsgálat lehetővé teszi, hogy a magzat valós időben legyen látható, a szívmonitor segítségével pedig a baba szívverését hallgathatjuk meg. Ám ezeket az eszközöket kizárólag képzett egészségügyi szakemberek használhatják - e berendezéseknek semmiképp nem lenne szabad avatatlan kezekbe kerülniük...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 21. Gyarmati Orsolya

A magzati ultrahangos vizsgálat lehetővé teszi, hogy a magzat valós időben legyen látható, a szívmonitor segítségével pedig a baba szívverését hallgathatjuk meg. Ám ezeket az eszközöket kizárólag képzett egészségügyi szakemberek használhatják – e berendezéseknek semmiképp nem lenne szabad avatatlan kezekbe kerülniük…


Az FDA (az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) erősen ellenzi, hogy csupán a családi hang-, fotó- és videótár gyarapítása céljából készüljenek ultrahangos felvételek a születendő babáról.

“Noha nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az ultrahangos képalkotás és a szívmonitorozás, rendkívül fontos, hogy ezeket a lehetőségeket kizárólag szakemberek végezzék, mondja Shahram Vaezy, Ph.D., az FDA munkatársa. “Az ultrahang enyhén felmelegítheti a szöveteket és nagyon kicsi buborékok képződését is okozhatja bennnük.” A buborékképződés és a szövetmelegedés hosszútávú hatásai ismeretlenek. Éppen ezért az ultrahangos vizsgálatokat kizárólag akkor szabad igénybe venni, amikor azok orvosilag indokoltak.

Az FDA számos olyan vállalkozásról tud, amelyek családi fotóalbumba és videótárba készítenek felvételeket a magzatról, márpedig feleslegesen, és sokszor akár egy órára kitenni a magzatokat az ultrahangnak meglehetősen önző és veszélyes dolog lehet, hiszen azon kívül, hogy szükségtelen, nincs semmiféle garancia arra, hogy ezeknek a “vállalkozásoknak” a munkatársai szakképzettek-e és jogosultak-e az ultrahangos magzatvizsgáló készülékek használatára.

Noha az FDA elismeri, hogy egy-egy ultrahangos vizsgálaton készült videó vagy fotó segíthet a baba-mama kapcsolat kialakulásában, “ha egy ultrahangos készüléket gyógyszertárban, recept nélkül meg lehet vásárolni, többé nincs semmiféle biztosítás arra nézve, hogy azt megfelelően, kellő körültekintéssel és óvatossággal fogják-e használni”, mondja Vaezy az FDA oldalán.