Ultrahangvizsgálat: rutineljárás veszélyekkel?

Ki ne akarná látni a kisbabáját, mielőtt megszületik? Ki ne vetné alá magát az ultrahangos vizsgálatoknak? És miért törődnénk vele, hogy talán veszélyesebb dologról van szó, mint hinnénk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 29. Gyarmati Orsolya

Ki ne akarná látni a kisbabáját, mielőtt megszületik? Ki ne vetné alá magát az ultrahangos vizsgálatoknak? És miért törődnénk vele, hogy talán veszélyesebb dologról van szó, mint hinnénk?


Sajnos jellemző, hogy számos orvosi beavatkozás a lelkiismeretünkre igyekszik hatni, így megideologizálva szükségességét. Az ultrahang esetében ezek a következők:

– mindent megtudhatsz gyermeked egészségéről egy tökéletesen ártalmatlan eszköz segítségével

– ha ezt elutasítod, lehet, hogy nem derülnek ki bizonyos problémák a babával kapcsolatban

Az ultrahang ma már annyira alapvető és elterjedt vizsgálat, hogy az újabb és újabb, biztonságosságára irányuló vizsgálatokra már egyáltalán nem fordítanak figyelmet és energiát.

Nagyanyáinkat még várandósan is röntgenezték. Rosszul hangzik, igaz? Nos, abban az időben a röntgensugarat tökéletesen biztonságosnak és ártalmatlannak tartották. Jelenleg az Amerikai Nőgyógyászok Kollégiuma így ír az ultrahangos vizsgálatokról:„Az ultrahang semmiféle negatív hatást nem gyakorol a magzatra”.

Az FDA által jóváhagyott ultrahangot vizsgáló elemzések az 1980-as években megszűntek annak ellenére, hogy a mai gépek sokkal erősebb jeleket bocsájtanak ki. Jelenleg nincs semmiféle szabályozás, amely megmondaná, hogy a jelerősség maximum mennyi lehet egy vizsgálat során. 

2001-ben a terhességek 67 százalékánál legalább egy ultrahangvizsgálat előfordult. 2009-re ez az arány 99.8 százalékra ugrott. Ha a terhesség veszélyeztetett, akkor átlagosan 4,2 alkalommal alkalmazzák az ultrahangot.

Az FDA elismeri, hogy a hosszútávú ultrahanghasználatnak lehetnek ismeretlen veszélyforrásai, ám úgy vélik, az előnyök túlsúlyban vannak a kockázatokkal szemben. Vajon milyen adatokra támaszkodnak, amikor ezt állítják?

Bizonyos vizsgálatok megemlítik, hogy a rutin ultrahangvizsgálatok igenis növelik a magzati halálozás kockázatát, a harmadik szemeszter után pedig a császármetszés esélyét. Számos forrás elítéli az ultrahanghasználatot több vizsgálattal kapcsolatban (pl. második trimeszteri belső szerv-scannelés, magzatvízvizsgálat, biopsziás profilkészítés, Doppler-vizsgálat).

Szeretnénk azt hinni, hogy ezek a beavatkozások valóban az egészséges terhességhez járulnak hozzá, de jelenleg alig foglalkoznak a kockázatokkal, miközben Amerikában minden egyes várandós nőnek javasolják az ultrahangos vizsgálatot.

Jim West szerint, aki a legkomolyabb tanulmányt írta ultrahang-témakörben, így ír: „A nyugati orvoslás előtt ismeretlen, ám az ultrahang veszélyeinek tényét Kínában újra és újra megerősítik, mivel ott állandóan tanulmányozzák a kérdést az abortuszt kérő nők esetében.”

Miközben az egészséges életmód és a lehető legbiztonságosabb várandósság lett az norma, egy antibiotikumokkal, gyógyszerekkel, káros módon feldolgozott ételekkel, gyom- és rovarirtókkal teli világban élünk – és igen: ezek közé a veszélyek közé az ultrahang is beletartozik a szükségtelen császármetszésekkel és a tápszeres etetéssel együtt.  Márpedig ez nem éppen az egészséges gyermek születésének útja.

Forrás: Kelly Brogan MD