UNICEF Gyerekbarát Település – megvannak a győztesek

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tavasszal hirdette meg pályázatát önkormányzatok számára UNICEF Gyerekbarát Település címmel, amelynek három győztese lett: Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 20. Vajda Boglárka

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tavasszal hirdette meg pályázatát önkormányzatok számára UNICEF Gyerekbarát Település címmel, amelynek három győztese lett: Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás.


A három önkormányzat vállalta, hogy a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzattal közösen gyerekjogi stratégiát dolgoz ki, bevonja a fiatalokat az Ifjúsági Cselekvési Terv kidolgozásába, gyerekbarát költségvetést valósítá meg, és komolyan figyelembe veszi az adott településen élő gyerekek véleményét.

Az UNICEF Gyerekbarát Település kiváló eszköz a gyermekjogok védelmére, a gyerekek jóllétének biztosítására, a lakóhelyük, közvetlen környezetük alakítására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely a program együttműködő partnere kiemelten fontosnak tartja az UNICEF magyarországi programjait.

„Az UNICEF Gyerekbarát Település programot azért hívtuk életre, hogy felhívjuk a figyelmet a gyerekjogok fontosságára, és eszközt adjunk a döntéshozók kezébe, hogy a Gyerekjogi egyezmény helyi szinten miként kerüljön megvalósításra. Örülünk, hogy idén is rengeteg pályázat érkezett és hogy az önkormányzatok magas színvonalon teljesítették a pályázati kiírás feltételeit.” mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A program keretében az UNICEF felmérést is végzett a pályázó településeken tíz szempont alapján, amelyek a következők voltak: közbiztonság,  gyerekfórumok, szabadidős lehetőségek, gyerekbarát költségvetés, parkok, játszóterek, gyerekprogramok/ gyerekjogi jogtudatosítás, Intézkedések ellenőrzése, közlekedés, közintézmények fejlesztése  és gyerekbarát vállalkozások. Ezek a szempontok döntően fontosak voltak a Gyerekbarát Település program keretében érkezett pályázatok elbírálása során is.