Ünnepeljük-e a Valentin-napot?

Vannak olyan ünnepek, amikkel - valljuk be őszintén – nem tudunk mit kezdeni. Ilyen a február 14-i Bálint nap, amikor úgy is kaphatsz ajándékot, ha nem neked van névnapod. A plüss szívek, a LOVE feliratú lufik láttán lehet fanyalogni, lehet a globalizációt kárhoztatni, hogy miatta minden marhaság begyűrűzik, vagy ha már úgyis jeles nap lett, kihozni belőle valami jót.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 14. Gyarmati Orsolya

Vannak olyan ünnepek, amikkel – valljuk be őszintén – nem tudunk mit kezdeni. Ilyen a február 14-i Bálint nap, amikor úgy is kaphatsz ajándékot, ha nem neked van névnapod. A plüss szívek, a LOVE feliratú lufik láttán lehet fanyalogni, lehet a globalizációt kárhoztatni, hogy miatta minden marhaság begyűrűzik, vagy ha már úgyis jeles nap lett, kihozni belőle valami jót.


Miért pont ez a nap?

Valentin, vagyis Bálint Terni (akkori nevén Interamna) püspöke volt. Életéről viszonylag keveset tudhatunk biztosan, de állítólag ő volt az első, aki egy pogány férfit és egy keresztény nőt megesketett. Ez akkoriban, a keresztényüldözés idején nem volt veszélytelen, és ha nem is ezért, de végül kivégezték, 269-ben halt meg Rómában. A legenda szerint Bálint püspök titokban áldását adta fiatal szerelmes párokra, még akkor is, ha a törvény tiltotta a katonaság előtti házasságkötést. És ha mindez nem elég, állítólag kertjének virágával is megajándékozta a fiatalokat. A szokás különösen Angliában és Franciaországban vert gyökeret, a 14. századtól már több írásos nyoma is van, hogy a Bálint napot ünnepelték. Magyarországon is kötődnek hagyományok ehhez a naphoz, de kifejezetten a szerelmesek ajándékadása nem volt divat az elmúlt húsz évet megelőzően.

“Holnap szent Bálint napja lesz,
Mindjárt reggel korán;
És ablakodnál, párodul,
Ott leszek, én leány.
Kelt a legény, felöltözött,
Ajtót nyitott neki:
Bement a lány, de mint leány
Többé nem jöve ki.” (Shakespeare: Hamlet)

 

A szerelem örök

A különböző korokban más-más módon fejezték ki titkolt vagy éppenséggel nagyon is valós rajongásukat az egymást szeretők. Hosszú volt az út a kezdetben üzenetkártyára írt néhány szerelmes sortól az sms-ben küldött hangulatjelekig. Változnak a szokások, de adni valamit annak, akit szeretünk, mindig divatban marad. Ha nem egyszerű megoldásokban gondolkodunk és nem csak az ajándékboltok kínálatát nézzük, megtölthetjük új tartalommal is ezt a napot.

A tartós kapcsolatok egyik alapvető eleme a jó kommunikáció, amibe az érzelmek kifejezése, kimondása is beletartozik. Különösen a férfiaknak megy nehezen, hogy erről beszéljenek és sok kapcsolat kudarca éppen annak tudható be, hogy egymás érzelmeit, az arra adott reakciókat nem tudjuk helyesen értelmezni. Használjuk hát ki ezt az alkalmat, és ne csak ajándékozzunk –bár egy szál virág vagy kedvenc süti is fontos jelzés lehet – próbáljuk meg szeretet-szerelem „készletünket” feltölteni.

Gary Chapman, amerikai családterapeuta írja le, hogy a párkapcsolatok egyik buktatója, ha nem találják meg azt a módot, amitől a másik szeretve érzi magát. Bár könnyűnek tűnik, időnként mégis kudarcot vallunk, és nem találjuk el, hogy a másik minek örül igazán, mitől lesz boldog. Meg kell tanulnunk a társunk szeretet-nyelvét, azt amit ő megért, és amit mi is „beszélünk”. Chapman szerint ez a szeretet-közlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az „adást” képes fogni, amelyre neveltetése, környezete és személyisége miatt ráhangolódott.

A Házasság Hete programsorozat nem véletlenül kötődik a Valentin-naphoz. A terézvárosi templomban ünnepi szentmisén adnak hálát a párok szerelmükért, egymásra találásukért.

Húszéves tanácsadói tapasztalata alapján öt olyan területet állapított meg, amelyek hiánya csalódottságot, meg nem értést, végső soron pedig elhidegülést okoz: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Ezek megléte viszont kölcsönös harmóniát, jóérzést, boldogságot hoz a kapcsolatba. A Valentin- napi ajándék apropó lehet, hogy egymást mélyebben megismerjük, hogy könnyebben ki tudjuk mondani érzéseinket. A következő kedves gesztussal pedig nem kell egy évet várni!

Valentin- napi hagyományok más országokban

Japán

Február 14-én feleségek csokoládéval ajándékozzák meg férjeiket, férfi kollégáikat, főnököket stb.. Ezért egy hónappal később (White Day) viszonzásként fehér csokoládét kapnak ajándékba. Fiatal leányok is ezen a napon ajándékozzák meg imádottjaikat, legjobb esetben olyan csokoládéval, melyet saját maguk készítettek.

Anglia

A 15. század vége óta vannak Valentin párok Angliában, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A virágok ajándékozásával való kapcsolat visszavezethető Samuel Pepys költő feleségére, aki 1667-ben Pepys szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt.

Németország

Angol kivándorlók vitték a Valentin napi szokásokat magukkal az «új világba«, az Amerikai Egyesült államokba. A második világháború alatt amerikai katonák hozták magukkal ezt a szokást az európai kontinensre, közöttük Németországba is. 1950-ben hivatalosan is bevezették a Valentin napot. Általánosan ismertté a virágtermesztők és az édességipar reklámjával lett.

Idő közben megjelentek a Valentin édességcsomagok, kártyák és parfümök is, de a legfontosabb ajándék ezen a napon továbbra is a virág. Míg év közben főként a nők azok, akik a virágokat vásárolják, addig Valentin napján a férfiak vannak többségben. A vörös rózsák ára ilyenkor erősen felemelkedik.

Lengyelország

A lengyelországi Chełmno plébániatemplomában évszázadok óta őriznek egy Szent Bálint-ereklyét. Február 14-én minden évben hagyományosan megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.

(forrás: Wikipédia)