Családháló

Kezdőoldal Háttér Ünnepeljük a nőket! De ne csak azért, mert nőnap van!

Ünnepeljük a nőket! De ne csak azért, mert nőnap van!

A nők iránti tisztelet és megbecsülés napjának tartják a nemzetközi nőnapot. A világban 1917 óta -Magyarországon 1948 óta- minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Családháló,

Márai Sándor

“Te vagy a nő! Te nem vagy ember és nem közülünk való. A becézés és imádás új szavait találtuk ki érted, a halál új formáit, és szaggattuk az élet kereteit, hogy Te többet élhess. Hegyeket bontottunk le, hogy messzibb lássál. Kitaláltuk a telefont, hogy felhívhassad ágyadból a kedvesedet. Hajót csináltunk, hogy megállhass az esti szélben a jachton, lila fátylakban, kissé hunyorítva a szemed. Megépítettük a szibériai expresszt, mert hátha egyszer kedved lesz arra járni. Komoly nagy népek jogrendszert alkottak, hogy Te egyszer megtaposd. Isteneket faragtunk és hittünk, hogy érted megtagadjuk őket, s túl minden képén az Istenségnek, mellünket verve feléd tartottuk ajkainkat: Te vagy a Fény!”

A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

 

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Új abortuszpárti taktika: démonizáljuk az örökbeadást

Andrea Grimes, egy abortuszpárti blog szerzője megpróbált megakadályozni egy texasi törvényjavaslatot, ami előírna egy három órás örökbeadási tanácsadást minden abortusz...

Close