Útjára indul az “Internet nem felejt”

Elindult az Internet nem felejt elnevezésű program, amelynek célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban az internet veszélyeit, visszaszorítsa a világhálós zaklatás jelenségét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 14. Gyarmati Orsolya

Elindult az Internet nem felejt elnevezésű program, amelynek célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban az internet veszélyeit, visszaszorítsa a világhálós zaklatás jelenségét. A projekt első állomását hétfőn tartották Budapesten, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában, amelynek keretében Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolai erőszak, valamint a verbális és internetes zaklatás már nagyon sok áldozatot követelt.


Balatoni Monika ismertette, a bántalmazásnak és a zaklatásnak két külön területe van: az egyik a fizikai bántalmazás, a másik az internetes zaklatás. Egy felmérés szerint minden második gyerek vallotta, hogy részt vett már fizikai bántalmazásban vagy őt érte bántalmazás. „Sajnos folyamatos növekvő tendenciát látunk” – hívta fel a figyelmet az államtitkár. A fizikai tüneteket produkáló bántalmazás mellett szintén egyre növekvő a verbális, a lelki terrorral járó kiközösítés. Ráadásul Balatoni Monika alapvető problémának nevezte, hogy a fiatalok nem mernek beszélni arról, hogy kiközösítik, vagy éppen zaklatják őket.

Az államtitkár elmondta, az iskola mellett a család felelőssége is fontos, ugyanis a gyerekek innen hozzák azokat a mintákat, amelyek a konfliktus-kezelés alapjai. A szülők ugyanakkor nem sokat tudnak tenni a gyerekek interneten történő zaklatásának megelőzése érdekében, lévén, hogy sokszor nem is tudnak róla, mert a gyerekek félnek nekik, vagy tanáraiknak elmondani a velük történteket. Így a pedagógusok felelőssége abban áll, hogy felismerik-e az iskolai közegben a szinte minden osztályban megtalálható fizikai bántalmazást, vagy a lelki sérelmeket okozó kiközösítést.

A legnagyobb felelősség azonban a kormányzatot terheli, az ő feladatuk ugyanis felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy ne féljenek megbeszélni valakivel azt, hogyha őket fizikai vagy lelki terror érte – emelte ki Balatoni Monika.

Még ennél is súlyosabb következményekkel jár az internetes zaklatás, amely elől – ahogy az államtitkár fogalmazott – nincs menekvés. „Az internet veszélyeire azért fontos felhívni a fiatalok figyelmét, mert az adatok azt mutatják, hogy a tízéves gyerekek 97 százaléka naponta használja az internetet. Nincsenek azonban tisztában azzal, hogy az egymással megosztott fotók, információk örökre nyomot hagynak, törölni nem lehet őket” – szögezte le Balatoni. Miközben egyre több bizonyíték van az internet veszélyire, a felmérés szerint a szülők 87 százaléka gondolja azt, hogy az internet nem veszélyes gyermekére. A felmérések szerint gyakori, hogy az érintettek azért nem beszélnek a zaklatásról, mert nem tartják megfelelő partnernek ebben a szülőt, pedagógus, mert úgy vélik, nem értenék meg, miről is van szó.