Vakcinahiány miatt később kapják meg a BCG-t az újszülöttek

A beszállító cég azt közölte: a dán gyártó szeptemberre látja ismét biztosítottnak a tuberkulózis (tbc) elleni oltóanyag szállítását, amit eddig az újszülöttek születés után 4 héten belül megkaptak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bcg
2015. július 21. Gyarmati Orsolya
A beszállító cég azt közölte: a dán gyártó szeptemberre látja ismét biztosítottnak a tuberkulózis (tbc) elleni oltóanyag szállítását, amit eddig az újszülöttek születés után 4 héten belül megkaptak.


Globális vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltások beadását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – jelentette be Dánielisz Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. A beszállító cég az MTI-vel azt közölte: a dán gyártó szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Dánielisz Ágnes a sajtótájékoztatón elmondta: az átütemezés azt jelenti, hogy a csecsemők nem a szokásos oltási rendben, vagyis a születéstől számított négy héten belül kapják meg a tuberkulózis (tbc) elleni oltást, hanem a lehető leghamarabb, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

Hozzátette, az oltás a gyerekek egyéves koráig megfelelő hatékonysággal alkalmazható, a rendelkezésre álló oltóanyagot pedig úgy csoportosítják át, hogy a veszélyeztetett gyerekek minél hamarabb megkapják a vakcinát.

A szakember elmondta, Magyarország közbeszerzési eljárás keretében egy dán gyártótól szerzi be a vakcinát, ám az érvényes szerződés ellenére a gyártó 2015-ben nem szállított oltóanyagot.

Az ÁNTSZ – éppen az ilyen helyzetek okán felhalmozott oltóanyagnak köszönhetően – eddig tudta biztosítani a megfelelő mennyiségű vakcinát, ám mostantól már korlátozás szükséges.

Ugyanakkor az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézettel, a tüdőgondozó hálózattal együttműködve feltérképezik azokat a családokat, ahol az újszülöttek fokozottan ki vannak téve a fertőződésnek. A veszélyeztetett kismamák kiemelt gondozást kapnak, illetve elvégzik a család többi tagjának szűrését is – hangsúlyozta.

Dánielisz Ágnes közölte: az ÁNTSZ folyamatosan egyeztet a gyártókkal a vakcina beszerzése érdekében, illetve megkezdte alternatív források felkutatását is.

Horváth Ildikó, a Korányi intézet stratégiai igazgatója azt hangsúlyozta: a kialakult helyzetet, a fokozott figyelmet, illetve az együttműködést lehetőségnek tekintik arra, hogy még hatékonyabban hajtsák végre a tbc végső eltüntetésére irányuló programjukat.

Emlékeztetett arra, hogy fél évszázaddal ezelőtt még “magyar betegségként” emlegették a tbc-t, az elmúlt évben viszont már csak 900 beteget tartottak nyilván, illetve a BCG-oltásnak köszönhetően évente csupán 5-10 gyerek fertőződik meg.