Vallási szemléletű családtervezés Kongóban

A Kongói Demokratikus Köztársaság vallási vezetői november 9-én örömüket fejezték ki a vallási szemléletű családtervezést támogató, új törvényjavaslattal kapcsolatban, mely hamarosan a parlament elé kerül – adja hírül a La Croix.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családtervezés
2013. november 18. Gyarmati Orsolya

A Kongói Demokratikus Köztársaság vallási vezetői november 9-én örömüket fejezték ki a vallási szemléletű családtervezést támogató, új törvényjavaslattal kapcsolatban, mely hamarosan a parlament elé kerül – adja hírül a La Croix.


Annak érdekében, hogy a törvényjavaslat minél jobban megfeleljen a lakosság igényeinek, a Kongói Családtervezés Felülvizsgálatáért Koalíció (Coreplaf) Kinshasában egyeztető megbeszélést folytatott az ország vallási felekezeteinek képviselőivel. A szöveg áttanulmányozását követően a vallási vezetők úgy nyilatkoztak, hogy a törvénytervezet az emberi élet tiszteletének és a lakosság vallási érzéseinek figyelembevételével készült el – tájékoztatott a Le Potentiel című kongói napilap.

Örülünk a törvényjavaslatnak, mely elsősorban „a párok közötti stabil kapcsolatot támogatja, probléma esetén pedig az anya-gyermek megőrzését részesíti előnyben” – nyilatkozta Marie-Jeanne Bimponda, a kongói katolikus egyház családtervezési csoportjának vezetője. „A törvénytervezet utat nyit számos probléma megoldása felé, és javaslatai összhangban állnak a Biblia szellemiségével” – mondta Liévin Izie, a kongói Krisztus Egyháza képviselője. Muamba Kadiayi, a Coreplaf koordinátora és a muzulmán közösség képviselője pedig úgy véli, hogy a törvény „segíteni fogja az ország családtervezési szervezeteinek működését”.

A törvényjavaslat figyelembe veszi az 1994-es, kairói Népesség és Fejlődés Nemzetközi Konferencia határozatait, és igyekszik bevezetni a Kongói Demokratikus Köztársaságban is a téma nemzetközi szinten elfogadott irányelveit, különös tekintettel az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaiban foglaltakra.

A kongói egészségügyi miniszter nyilatkozata szerint a törvénytervezet segítené a születés előtti gondozást, a családtervezéssel kapcsolatos felvilágosítást, a családtervezési központok munkáját, a férfiak tájékoztatását a családtervezésről, illetve a nők helyzetének javításában betölthető szerepükről, a fiatalok egészséges szexuális életre nevelését, valamint a káros viselkedésminták – a nők genitális megcsonkítása, fiatalkorúak házasságkötése, családon belüli erőszak – visszaszorítását.