Valódi emberek az erőszakról szóló statisztikák mögött

Az Egyesült Királyságban a nők negyven százaléka vált fizikai, vagy szexuális zaklatás áldozatává. Meglepő? Sajnos az Everyday Sexism Project készítői számára nem, mert ott az ilyen történetek közhelynek számítanak - sajnos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 11. Szaurella

Az Egyesült Királyságban a nők negyven százaléka vált fizikai, vagy szexuális zaklatás áldozatává. Meglepő? Sajnos az Everyday Sexism Project készítői számára nem, mert ott az ilyen történetek közhelynek számítanak – sajnos.


Ezen a héten látott napvilágot az EU Nők Elleni Erőszak című jelentése, amelyet az EU Alapvető Jogok Ügynöksége tett közzé. A felmérés 28 tagországban 42 ezer nő helyzetét vizsgálta, és igen aggasztó eredményre jutott.

Az Egyesült Királyságban például a megkérdezett nők negyven százaléka szenvedett el 15 éves kora után valamilyen fizikai vagy szexuális erőszakot. Az összes résztvevő közül minden huszadikat megerőszakoltak és minden ötödik számolt be párkapcsolaton belüli abúzusról.

Az Everyday Sexism Project (ESP) egyáltalán nem találta meglepőnek az eredményeket, ami arra utal, hogy sajnos mindennapos, általános jelenségről van szó: a zaklatásnak, a durvaságnak, az erőszaknak percről percre nők százezrei esnek áldozatul

Az alább következő vallomásokat az ESP gyűjtötte az elmúlt két év során. Íme a statisztikák mögötti történetek:

A kutatások szerint a brit nők 68 százaléka szenvedett el valamilyen formában szexuális zaklatást 15 éves kora után.

“Összeszámolni sem tudom, hányszor követtek férfiak az utcán, hányszor tettek sértő, szexuális tartalmú megjegyzéseket kikiabálva az autó ablakából. Teljesen mindegy, milyen ruhát viselek, nap mint nap ezt tapasztalom, de természetesen amikor éjszaka egyedül tartok hazafelé, akkor a leggyakoribbak az ilyen esetek.”

29 százalékkal erőszakoskodott a partnere 15 éves kora után.

“A volt barátom rendszeresen megerőszakolt, amikor 17 éves voltam. Azért maradtam vele, mert azzal fenyegetett, hogy ha elhagyom, megöl. Aztán elkezdte a barátnőimet hívogatni, hogy együtt “bulizzunk”. Végül elhagytam. Hat hónapon át zaklatott. Egyszer megpróbált elütni. Túlságosan féltem tőle ahhoz, hogy mindezt bárkinek elmondjam.”

46 százalék pszichés terrornak esik áldozatul 15 éves kora után

“Az évek során kizárólag azt hallottam a páromtól, hogy önző, életképtelen, kihasználós, kemény, kövér és csúnya vagyok. Ha ezek közül bármelyik tulajdonságot felfedeztem volna magamban, megpróbáltam volna változtatni rajta, de most már azt hiszem, csak ő látott engem ilyennek, hogy manipulálhasson.”

Csupán az idegentől fizikai vagy szexuális erőszakot elszenvedettek 16 százaléka lépett kapcsolatba a rendőrséggel.

“Orvos vagyok, és erős nőnek tartom magam. 2012-ben megerőszakolt az egyik kollégám, de annyira szégyelltem az esetet, hogy nem mertem feljelentést tenni. A legtöbb kollégám látta, hogy ez a férfi folyamatosan zaklat engem, mégsem tett senki semmit. Én pedig túlságosan összetörtem a történtek után ahhoz, hogy bármit is lépjek.”

9 százalékuknál mindig van valamilyen önvédelmi eszköz

“A múlt héten egy garázs előtt mentem el, amikor egy férfi bentről szexuális tartalmú megjegyzéseket kezdett el kiabálni nekem. Egész életemben tűrtem ezeket a beszólogatásokat. Sötétedés után ha lehet, nem megyek ki az utcára, és ha mégis, folyamatosan figyelek minden apró jelre. A kulcscsomómat pedig mindig a kezemben tartom – mint önvédelmi eszközt.”

Amikor megkérdezték a nőket, milyen hosszútávú pszichés következményei vannak a legkomolyabb szexuális zaklatásaiknak, a brit nők 27 százaléka azt mondta, hogy sokkal sérülékenyebbnek érzi magát, 19 százalék tökéletesen elvesztette minden önbizalmát, 12 százaléka szorongóvá, 8 százaléka pedig depresszióssá vált, írja a The Guardian.

“Az a helyzet, hogy úgy érzem, a testem nem az enyém. Bűntudatom van, dühös vagyok, szomorú és magányos. Régen elég agresszív voltam, de most ott tartok, hogy nem merek egy férfi szemébe nézni, vagy mosolyogni, mert félek, hogy azt hívásnak veszi és kezdeményezni fog. Pánikrohamaim vannak, ok nélkül elsírom magam. Nem tudok a munkámra koncentrálni. Azok közül a férfiak közül, akik ilyenné tettek, egyetlen egy sem fog megbűnhödni. Én viszont igen.”