Változatos eszközökkel a jövő magyar gyermekeiért

Három évtizede folyamatosan csökken Magyarország népessége, a kormány pedig különböző intézkedéssekkel, kedvezményekkel igyekszik gyermekvállalásra ösztönözni az embereket. Hogy eddig milyen támogatások léteztek, és jövőre miket vezetnek be, arról Fűrész Tünde beszélt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. január 06. Paulik András

Három évtizede folyamatosan csökken Magyarország népessége, a kormány pedig különböző intézkedéssekkel, kedvezményekkel igyekszik gyermekvállalásra ösztönözni az embereket. Hogy eddig milyen támogatások léteztek, és jövőre miket vezetnek be, arról Fűrész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár számolt be a Rádió Orient műsorában.


Könnyen lehet, hogy 2060-ra nyolcmillióra csökken lakosságunk, jelenleg 1,34-es átlagot mutat a termékenységi ráta. Fűrész Tünde elmondta, hogy csökken a kétgyermekes családok aránya, miközben az egygyermekeseké és kisebb mértékben a nagycsaládosok aránya nő. A családok védelméről szóló 2012-es sarkalatos törvény kimondja, hogy az államon kívül az egyházaknak, a civil szervezeteknek, a médiának, s valamennyi egyéb területnek, például a gazdasági élet szereplőinek is feladata, hogy támogassa a családokat.

Jövő júliusban vezetik be a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, melyet már az egy gyermekesek is igénybe vehetnek, és természetesen azok is, akik még tervezik a gyermekvállalást. A vissza nem térítendő összeg 500.000 Ft-tól egészen 3.250.000 Ft-ig terjedhet. Míg az elmúlt időszakban ezt csak két vagy több gyerek után, és új lakás esetén lehetett igénybe venni, 2015-től már használt lakás vásárlására és bővítésére is megadják. Az előzetes számítások szerint jövőre 5-6000 családnak, 2016-ban pedig már 12.000 családnak tudnak majd így segíteni.

„Állami nászajándékként” 2015. január elsejétől a friss házasok maximum két évig havi 5000 forintos adókedvezményben részesülnek. A szülés utáni munkába állásnál is bevezetnek két újítást, egyrészt azt, hogy a kötelezően biztosítandó részmunkaidős foglalkoztatást a nagycsaládos szülő gyermeke öt éves koráig kérheti, másrészt a Munkahelyvédelmi Akció keretében biztosított járulékkedvezmény mértéke azonos lesz a részmunkaidőben és a teljes munkaidőben dolgozóknál. Marad a jól bevált, nagy sikernek örvendő GYED Extra is, mely lehetőséggel idén szeptemberig 15.000 édesanya élt. A hallgatói, diplomás GYED-et szintén lehet ezentúl is igényelni.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2015. szeptember 1-től három éves kortól kötelező lesz az óvodába járás, amihez minden kisgyermeknek biztosítaniuk kell férőhelyet, vagy esetleg utaztatást azon kisebb települések között, ahol összevont intézmények működnek.

Fontos, hogy így napi három alkalommal ételhez tud jutni minden gyermek, és szakszerű ellátásban, gondoskodásban részesülhet. Aki azonban kéri, annak a gyermeke a védőnő és az óvoda vezetőjének támogatásával felmentést kaphat a kötelező óvodába járás alól.

A köznevelésben részesülőknek jelenleg közel a fele részesül ingyenes vagy kedvezményes étkezésben, ezt a kört pedig a kormány mindenképp bővíteni szeretné. Egy bizonyos jövedelemhatár alatt mindenki számára ingyenes étkezést szeretnének biztosítani. Fűrész Tünde szerint ez közel a gyermekek 2/3-ának jár majd.

Az örökbefogadásnál cél, hogy csökkentsék a sokszor rendkívül hosszú várakozási időt, a nevelőszülői rendszer átalakításával pedig próbálják elérni, hogy minél több gyermek családban nevelkedhessen. A szemléletformálás sem elhanyagolható kérdés, az, hogy a beteg, vagy idősebb gyerekeket is többen fogadják örökbe. Örökbefogadói GYES három év fölötti gyermeknél fél évig jár a szülőnek.

A generációk közötti együttműködés kiteljesedése is egy a kitűzött családpolitikai célok közül. A Nők 40 program például komoly részét képezi ennek. Az államtitkárság szeretné a közintézményekkel való együttműködéseket is szorosabbá tenni, családi, közösségi programokkal, melyre jövőre EU-s forrásokat is fordítanak majd.

Vendégünk összegezve elmondta, hogy a 2014. év eredménye az, hogy javultak a népesedési mutatók, 2014 első tíz hónapjában 2,7%-kal nőtt a születések száma az előző év azonos időszakához képest, ahogy a házasságok száma is emelkedett, a válásoké és az abortuszoké pedig csökkent, ami azt mutatja, hogy a kormány intézkedései jó irányba haladnak.