Vasa previa – egy ritka rendellenesség a méhben

Noha többezer szülésből mindössze egyszer fordul elő, mégis érdemes figyelmet szentelni a vasa previa jelenségének, amikor a magzatburokban rendellenes módon erek futnak, s ezek, amennyiben az erek rossz helyen vannak, akár elvérzést is okozhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. március 01. Gyarmati Orsolya

Noha többezer szülésből mindössze egyszer fordul elő, mégis érdemes figyelmet szentelni a vasa previa jelenségének, amikor a magzatburokban rendellenes módon erek futnak, s ezek, amennyiben az erek rossz helyen vannak, akár elvérzést is okozhatnak.


Maga a kifejezés szó szerint nagyjából azt jelenti: útban lévő erek. A magzatburokban alapesetben ugyan  nincsenek erek, ám előfordulhat, hogy egyéb rendellenességek (pl. nem jól csatlakozó köldökzsinór, két lebeny) miatt mégis kialakulnak itt erek. Ezzel alapvetően nem lenne gond, ám ha az erek történetesen pont a méhszáj és a baba feje között vannak, az a szüléskor sajnos problémát okozhat, mert elvérzéshez vezethet. Az elvérzés itt a magzatot veszélyezteti, de kockázatot jelent az oxigénhiányos állapot fellépése is. Éppen ezért a vasa previa esetében császármetszéssel szokták kiemelni a babát, méghozzá akár már a 35.-37. héten.

A vasa previa általában az alacsonyan fekvő méhlepény következtében alakul ki, illetve akkor, ha a méhlepény két, vagy akár három lebenye van. Növeli a kockázat veszélyét a mesterséges megtermékenyítés és az ikerterhesség.

A vasa previát gyakran egyáltalán nem veszik észre egészen addig, amíg a magzati érkárosodás meg nem történik. Éppen ezért sokkal nagyobb figyelmet kellene erre a kockázatra fordítani a magzati vizsgálatok során, mivel, ha a rendellenességet még a szülés megindulása előtt észreveszik, a magzatnak sokkal nagyobb az esélye a túlélésre.

Ha időben diagnosztizálják, a baba számára a legbiztonságosabb megoldást a császármetszés jelenti. Jelenleg a nem diagnosztizált esetek fele a magzat halálával végződik.

Sajnos, éppen ritka előfordulása miatt a vasa previa jelenségét és okait eddig nem igazán kutatták alaposan. Vannak, akik úgy vélik, a vasa previa akkor alakul ki, ha a placenta (méhlepény) alsó része szegényebb tápanyagokban, mint a felső, és az erek amiatt jelennek meg, hogy biztosítsák a jobb tápanyagellátást. Ez azonban inkább csak találgatás.

Vasa previát eddig legkorábban a 16. héten állapítottak meg, ennek ellenére az orvosok sokszor nem veszik észre a veszélyt. Ha mégis, akkor általában programozott császármetszés mellett döntenek a 35.-37. héten. A műtét alatt az operáló team felkészül arra, hogy a baba gyakran azonnali vérátömlesztést kaphasson, ha az erek elpattannának. Sok orvos befekteti az anyukát a kórházba, és az is előfordul, hogy szteroidokkal érlelni kezdik a magzat tüdejét arra az esetre, ha a vasa previa miatt nagyon korán kellene megindítani a szülést.

Forrás: Pregnancy Corner (via)