Védőnők a gyermekáldásért

A mai fiatalok sok gyermeket szeretnének. Ebben a védőnők empatikus, szakszerű válaszai sokat segíthetnek – hangsúlyozta Novák Katalin államtitkár azon a díjátadó ünnepségen, amelyen a védőnők családon belül betöltött szerepét méltatták.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. november 16. Család.hu

A védőnői tevékenység túlmutat az egészségügyi vonatkozásokon – jelentette ki a család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin a Védőnők a gyermekáldásért díjátadó ünnepségén arról beszélt: a védőnő olyan partner, akiben bízni lehet, bizalmi kapcsolatba kerül a családokkal, úgy ad hiteles információt, hogy azt nem kérdőjelezik meg a családok. Az államtitkár kijelentette: a gyermek tervezése, fogantatása, születése kiemelten olyan időszak, amikor információhiány léphet fel. Nemcsak az édesanyák, hanem az édesapák és az egész család segítségre szorulhat. A magyar demográfiai helyzet nem hungarikum. Európa minden országa küzd azzal, hogy kevés gyermek születik. Magyarországon az a cél, hogy a vágyott, kívánt gyermekek megszülessenek. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom 11 egyetemen végzett kutatása szerint a magyar fiatalok család- és házasságpártiak, sok gyermeket szeretnének, átlagosan több, mint kettőt. Ha ez megvalósulna, megoldódna a népesedési probléma. Ebben nagyon nagy szerepük van a védőnőknek: gyakran rajtuk múlik, hogy egy nem tervezett várandósság alkalmával merre billen a mérleg nyelve. A kérdésekre megfogalmazott szakszerű, empatikus válaszok sokat segíthetnek az életigenlő válasz meghozatalában. Megjegyezte: a kormány elismeri a hungarikumnak számító védőnői hálózat szerepét, ezért is növelte a finanszírozást 2010-hez képest 60 százalékkal.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arról beszélt: a fiatalok három, négy, öt gyermeket terveznek, mégis egyre később és egyre kevesebb utódot vállalnak. Ahhoz, hogy optimális időben kerüljön sor a gyermekvállalásra, sokat segíthetnek a minden településen jelenlevő védőnők. Hozzátette ugyanakkor, hogy komoly szakemberhiánnyal küzd a hálózat: jelenleg 457 üres álláshely van a több mint 4000-ből.

Vojcek László, a Budai Irgalmasrendi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa rámutatott, hogy valamennyi uniós ország fogyóban van, termékenységi rátájuk kettő alatt van. A kormányzati intézkedés hatására ugyanakkor Magyarországon ez a mutató elkezdett nőni. A kormány az elmúlt hét évben a gyermeket vállalókért Európában a legtöbbet tette. A lépések száma meghaladja az egy tucatot. A termékenységi ráta ennek köszönhetően 1,3-ról 1,5-re emelkedett. A főorvos aláhúzta, hogy a védőnő teendője nagyon jelentős: élet-halál ura. Ő az, aki azt mondja az anyának, merje vállalni a gyermeket.

Ősapay György, az MTA doktora arról beszélt: segíteni kell, hogy a természetes fogamzás nagyobb érték legyen. Az Alapítvány a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért munkatársaként megjegyezte: ma már későn, 29-30 éves korban vállalják az első gyermeküket a nők. Ilyenkor kezdődik a nehezített fogamzás, hiszen a külső hatások a hormonrendszert megbillentik. Mindez a férfiakra is hat, ami még gyakran tabutéma. Pedig tudni kell, hogy a férfiaknál egyre gyakoribb a meddőség. Húsz éven belül nagy lesz a baj – figyelmeztetett. Rossz hatással van a termékenységre a szűk nadrág, az ülőfoglalkozás, a mozgáshiány. Kerülni kell a nagyipari élelmiszereket, mert ezek megváltoztatják a hormonrendszert. Azt is megemlítette, hogy a gyermekvállalási krízis oka az is, hogy a 30 év alatti nők negyede magányos, 42 százalékuk gyermektelen. 537 ezer gyermek pedig egyszülős családban él, és nem találkozik férfival.

Díjazottak

  • Ács Rozália 39 éve védőnő. Konferenciát szervezett az abortuszról, sok nőt rábeszélt a nem tervezett várandósságnál a gyermekvállalásra. Fontosnak tartja, hogy a kismamák mellett a kispapákkal is foglalkozzon. Ő szervezte az első Apák napját.
  • Terényiné Bicsák Ágnes 30 éve védőnő. A családtervezési szolgálatnál, a Czeizel Endre genetikus által indított mozgalmat továbbvivő szervezetnél dolgozik.

(Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)