Vége az egy gyerek-politikának Kínában!

A kínai kormány hosszú-hosszú évtizedek után úgy döntött, engedélyezi a pároknak, hogy két gyermekük szülessen. Összefoglaljuk, mi is volt a helyzet eddig, és miért változik most a rendszer.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. október 29. Gyarmati Orsolya

A kínai kormány hosszú-hosszú évtizedek után úgy döntött, engedélyezi a pároknak, hogy két gyermekük szülessen. Összefoglaljuk, mi is volt a helyzet eddig, és miért változik most a rendszer.


Mi az az egy gyerek-politika?

Egy 1979-ben hozott kormányzati döntés, amelynek értelmében egy szülőpárnak csak egy gyermeke lehet (ritka kivételektől eltekintve). A törvény következményeként nagyjából 400 millió gyerekkel van most kevesebb, mint ha nem hoznak ilyen döntést annak idején.

Miért vezették be?

Mivel a 70-es évek végére Kína népessége elérte az egymilliárdot, a kormány attól tartott, ha ez így megy tovább, a túlnépesedés ártani fog az ország gazdasági fejlődésének. Ezért 1979-től kezdve kizárólag egy gyermeket lehetett vállalni szülőpáronként.

Hogyan valósították meg?

A kínai kormány különböző intézkedésekkel jutalmazta az egygyerekes, és büntette a titokban mégis több gyereket vállaló családokat. Utóbbi esetben központilag elrendelték, hogy a renitens szülők ne kaphassanak munkát sehol, tehát: tönkretették őket anyagilag. Emellett – biztos, ami biztos – tömegével kényszerítettek abortuszra nőket, illetve sterilizáltak férfiakat és nőket egyaránt.

Miért volt annyira ellentmondásos az egész?

Mert a gazdag családok egyszerűen kifizették a büntetést, és sokszor sikerült elérniük, hogy mégis több gyerekük lehessen. Ráadásul a hagyományos csak a fiúgyerek a gyerek-hozzáállásnak köszönhetően rengeteg kislányt elhagytak, kitettek az utcára, beraktak árvaházba, vagy egyszerűen megöltek. Ennek eredményeképpen Kínában tökéletesen eltolódtak a nemek arányai.

Miért hatálytalanították most a törvényt?

Mert Kína egyszer csak rádöbbent, hogy ha ez így folytatódik, akkor iszonyúan el fog öregedni a népesség. Jelenleg ott tart a helyzet, hogy 2050-re a kínaiak 25 százaléka 65 évnél idősebb lesz. Ez természetesen kihat a gazdaságra,, hiszen a fiatalok száma drasztikusan csökken, csakúgy, mint az adófizetők száma, miközben iszonyú nagyszámú idős embert kellene eltartani.

Valóban lesz változás?

A gyerekek számában biztosan – ugyanakkor a jogi aktivisták és az Amnesty International is hangsúlyozza, hogy ettől még egyrészt korlátozzák a nők szabad szüléshez való jogát, másrészt ugyanúgy ki lesznek téve a kényszerített abortuszoknak és egyéb kötelező fogamzásgátlási módszereknek…