Véget vetett a belga rendőrség egy legális pro-life felvonulásnak Brüsszelben (videókkal)

Véget vetett a belga rendőrség egy legális pro-life felvonulásban Brüsszelben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. április 03. Gyarmati Orsolya

Véget vetett a belga rendőrség egy legális pro-life felvonulásban Brüsszelben.


A belga rendőrség  igencsak határozottan lépett fel egy békés pro-life felvonuláson Brüsszelben, az Európa Parlament épületétől nem messze. A lengyel aktivisták vezette megmozduláson egyszer csak dühös abortuszpártiak jelentek meg. A helyzet annyira feszültté vált, hogy a rendőrség közbelépett, ám ahelyett, hogy megvédték volna a pro-life tüntetőket, inkább arra kötelezték őket, hogy adják át, illetve tüntessék el a transzparenseket, sőt, még egy lengyel zászlót is elkoboztak, mondván: agressziót provokálnak.

A pro-life felvonulást, amelyen a transzparenseken erősen felkavaró, az abortusz borzalmát ábrázoló fotók is voltak, teljesen szabályosan bejelentették. A megmozdulást a rendkívül aktív lengyel Fundacja Pro csoport szervezte Michał Marusikkal, az EP egyik lengyel tagjával és Kaja Godekkel, az Instigos Institute egyik vezető lengyel pro-life aktvistájával, aki így nyilatkozott a LifeSiteNews-nak:

„Amikor az abortusz valóságát ábrázoló fotókat is magunkkal viszünk egy-egy felvonulásra Lengyelországban, leginkább szimpatizáló reakciókkal találkozunk. Brüsszelben azonban ugyanerre az emberek hisztériával és agresszióval válaszolnak. Néhány ember azt kiabálta, hogy betegek vagyunk és az abortusz áldozatairól készült fotók hazugságok.”

Jacek Januszewski, a felvonulás egyik résztvevője elmondta: „Káromkodtak és obszcén megjegyzéseket tettek, különösen a részt vevő nőkre. Petárdákat dobáltak ránk, lökdöstek és megpróbálták elvenni a transzparenseinket.” A rendőrség fellépését illetően Januszewski így emlékszik vissza: „Kört formáltak, de felénk fordultak, nem pedig a bennünket inzultáló tömeg felé. Még amikor az egyik rendőrt valaki eltalálta kintről, akkor is úgy tettek, mintha mi lettünk volna a veszélyforrás. Egyszer csak egy civil ruhás férfi jött oda hozzánk. Az arca vörös volt és megpróbálta elvenni tőlünk a transzparenseket. Amikor ellenálltunk, elővett egy rendőrigazolványt. Megkérdeztük, milyen jogon zavar meg egy legális demonstrációt. Ő erre azt üvöltötte: „Én vagyok Brüsszelben a jog.”