Veszélyes játékok, avagy ezeket ne vegye az idén karácsonyra!

A listán nem meglepő módon több játékfegyver is szerepel, ugyanakkor ránézésre ártalmatlan fajátékok és plüssök is helyet kapnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 04. Gyarmati Orsolya

A listán nem meglepő módon több játékfegyver is szerepel, ugyanakkor ránézésre ártalmatlan fajátékok és plüssök is helyet kapnak.


A karácsony legkevésbé gyerekbarát eleme nyilvánvalóan a feldíszített fenyőfa, ha Murphy törvényei alapján működne a világ, gyakorlatiag kifogyhatatlan veszélyforrás. Hisz bármilyen életkorú gyermek magára ránthatja, összetörheti az üvegdíszeket és elvághatja magát velük, lenyelhet apróbb díszeket, tűleveleket, belegabalyodhat a boába, megrázhatja az áram alatt lévő égősor. Ha pedig mindez nem lenne elég, a karácsonyi játékdömping során minden évben rengeteg olyan gyermekjáték készül, ami nem elég biztonságos.

Az idei karácsony legveszélyesebb játékainak tízes listáját a WATCH (World Against Toys Causing Harm – kb. Világ a Veszélyes Játékok Ellen) nevű szervezet ismét közzétette.

Fegyverdömping

A szervezet szerint az idei játékpuskák, íjak és nyilak, valamint kalapácsok nyilván kedves játékai lennének izgága gyermekeinknek, csakhogy az itt listázottak potenciálisan halálos kimenetelű sérülést is okozhatnak. A listavezető egy íj, amivel a sötétben világító nyilakat lehet egészen messzire kilőni – a gyártó az Éhezők viadalából merített ötletet, ahol a főszereplő egyik fő fegyverneme az íjászat. A W.A.T.C.H szerint a játék szemsérülést okozhat – egy íj és nyíl esetében ez annyira nem meglepő, én legalábbis már a nyáron eléggé aggódtam, amikor a lakótelepen egy kissrác az ergi várból kapott íjával lődözött felénk.

A szervezet szerint a gyerekek gyakran kérnek (és így a szülők is szívesen vásárolnak) népszerű filmszereplők vagy tévés karakterek által hirdetett játékokat, de ilyenkor sem szabad megfeledkezni a játék biztonságosságának ellenőrzéséről.

A listán szerepel a Catapencil (magyarul kb. Kataceruzának fordíthatnánk, ahol a szó eleje a katapultra utal), amely egy csúzliként is használható grafitceruza. Grafitcezurával lődözni remek móka, általános iskolás koromban mi is rengeteget csináltuk, elég volt hozzá egy ceruza és egy befőttesgumi is. Se a befőttesgumis verziót, se a boltban vásárolható terméket nem ajánljuk otthoni kipróbálásra, elég nyilvánvaló, hogy grafitceruzával lődözni egyáltalán nem biztonságos. A gyártó cég kommentárja szerint egyébként ezt nem feltétlenül játéknak szánták.

A SWAT elektromos gépfegyver önmagában nem lenne veszélyes, amennyiben a gyermek azt kizárólag a négy fal között, családi környezetben használja. A baj vele az, hogy túlságosan valósághű: ha közterületen kapja elő, könnyen azt hihetik, hogy valódi fegyver van nála. Ez a veszély nyilván kifejezettebb az Egyesült Államokban, ahol magasabb arányban tart otthon lőfegyvert az átlag népesség, és reális elképzelés lehet azt hinni, hogy a kis Johnny tényleg elcsente apa puskáját. Ugyanakkor azért itthon sem feltétlenül lehet jó ötlet, legalábbis némi magyarázkodáshoz vezethet, ha az ember egy túlzottan valósághű gépfegyverrel hadonászik mondjuk a Kossuth téren.