Veszélyes termékek: etetőszékeket, pelenkázó lapokat és pelenkákat vizsgált a NFH

Etetőszékeket, pelenkázó lapokat és pelenkákat vizsgált az NFH. A vizsgálati eredmények során 2 db etetőszék, illetve 1 db pelenkázó lap nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. A pelenkák összehasonlító vizsgálata azt mutatta, van olyan pelenka, ami kétszer annyi nedvességet képes felfogni, mint a forgalomban lévő többi ilyen jellegű termék.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. november 21. Csontos Dóra

Etetőszékeket, pelenkázó lapokat és pelenkákat vizsgált az NFH. A vizsgálati eredmények során 2 db etetőszék, illetve 1 db pelenkázó lap nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. A pelenkák összehasonlító vizsgálata azt mutatta, van olyan pelenka, ami kétszer annyi nedvességet képes felfogni, mint a forgalomban lévő többi ilyen jellegű termék.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) évről évre kiemelten ellenőrzi a gyermekek által használt termékeket, és ellenőrzések során törekszik a különböző funkciójú, igen széles választékban kínált termékeket az éves vizsgálataiba bevonni. A jelenlegi vizsgálat elsődleges célja volt a nem biztonságos magas etetőszékek, illetve a pelenkázók részét képező nem biztonságos pelenkázó lapok/alátétek forgalomból történő kiszűrése. Továbbá fontosnak tartjuk, hogy a gyermekgondozási termékek területén olyan vizsgálatokat is végezzünk, amelyek fókuszában olyan minőségi szempontok szerepelnek, mint például az egyszer használatos pelenkák nedvszívó képessége.

A magas etetőszékek esetében a termékbiztonsági vizsgálatok a termékek szerkezeti felépítésére (lyukak, rések, nyílások) és a stabilitásának (előre, hátra és oldalirányban) vizsgálatára, valamint a lábtartó és a vízszintes keretelemek terheléses vizsgálatára irányultak.

Az 5 db mintavételezett magas etetőszékek közül 2 db termék nem felelt meg a vizsgált termékbiztonsági követelményeknek. A 2 db kifogásolt termék stabilitása nem megfelelő – hátrafelé felborul –, ezért használatuk során fennáll a sérülés veszély súlyos kockázata.

A vizsgált termékek teljes listája elérhető az alábbi ide kattintva.

A tesztről készült videót is nézze meg:

 


A vizsgált 10 db pelenkázó lap esetében az egészségre káros ftalát tartalmat vizsgálták a szakemberek.

Az Európai Bizottság által kiadott legújabb ajánlás szerint, amennyiben egy PVC gyermekápolási árucikk nem felel meg a vonatkozó előírásainak, mert a ftalát tartalma nagyobb az előírtnál, a szóban forgó gyermekápolási cikk kockázata súlyosnak tekintendő.

Az elvégzett vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a vizsgált 10 db pelenkázó lap esetében 1 termék nem elégítette ki a termékbiztonsági követelményeket, ugyanis a pelenkázó lap anyagában a megengedettnél nagyobb mennyiségben volt jelen az úgynevezett DEHP (Di-(2-etilhexil)-ftalát), így ez az 1 db termék súlyos kockázatot hordoz magában.

A vizsgálati eredmények alapján az NFH a szükséges intézkedéseket megtette, annak érdekében, hogy a nem biztonságos termékek a boltok polcain lekerüljenek.

A vizsgált termékek teljes listája elérhető az alábbi ide kattintva.

Érdemes a szakértőt is meghallgatni:


A mérések célja annak megállapítása volt, hogy az azonos súlycsoportú, életkorú babák számára készült, de eltérő márkájú, árfekvésű termékek mennyiben térnek el egymástól használhatóság szempontjából, amely fontos információ a termékek gazdaságosságának megállapításához. Az egyszer használatos pelenkák jól használhatóságát meghatározza egyrészt a termék fizikai kialakítása, (hogy mennyire kényelmes a baba számára), gazdaságossága pedig abban, hogy egy darab termék milyen mértékben használható, melyet a pelenka nedvszívó képessége jól kifejez.

Az összehasonlító vizsgálat során – 6 termék esetében – összevetésre került az egyes termékek nedvszívó képessége. A szakemberek megállapították, hogy az olcsóbb termékek egyértelműen kisebb nedvszívó képességgel rendelkeznek, míg a két drágább termék kiugróan magas folyadékmegkötő képességgel rendelkezik. A két legmagasabb eredményt mutató termék több mint kétszer annyi nedvességet képes felszívni, mint a legalacsonyabb eredményt hozó termékek. Ez az eltérés, igen jelentősnek tekinthető. Tehát a drágább termékekből akár feleannyi használata is elegendő lehet azonos hatás eléréséhez. Ez gazdaságosabb használatot tesz lehetővé, egyúttal kevesebb hulladékot is eredményez, így ebből a szempontból környezetkímélőbbnek is tekinthető.

Az összehasonlító vizsgálatban szereplő termékek listája és a vizsgálat eredményei itt találhatóak meg.

(via)