Veszélyes vegyületet találtak a kis gumikarkökötőben

Ismeri azokat a színes kis műanyag gumikból fűzhető karkötőket, amiket a gyerekek nagyüzemben gyártanak egymásnak? A karkötők némelyike mérgező lehet. Itthon egyelőre nincs ok pánikra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 03. Gyarmati Orsolya

Ismeri azokat a színes kis műanyag gumikból fűzhető karkötőket, amiket a gyerekek nagyüzemben gyártanak egymásnak? A karkötők némelyike mérgező lehet. Itthon egyelőre nincs ok pánikra.


Most Angliában levette ezeket 92 üzletének polcairól az egyik legnagyobb független angol játéküzletház, a The Entertainer, miután egy vizsgálat megállapította, hogy a karkötők némelyike mérgező lehet.Az Independent magazin értesülései szerint a The Entertainer azután szüntette be az érintett karkötőszettek árusítását, hogy értesültek a BBC Midlands Today által kezdeményezett vizsgálat eredményeiről: vagyis, hogy egyes karkötők 40 százalékban tartalmaztak flatátot, holott az EU-s szabályozás szerint a vegyület mennyisége nem haladhatja meg a 0,1 százalékot. A közölt eredmények után a játékáruház vezetői kezdeményezték az ügy haladéktalan kivizsgálását.

Mi az a ftalát?

KA PVC lágyítására használt anyag, amitől rugalmasak lesznek a termékek, írja vonatkozó oldalán a Wikipédia. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak. A ftalátokkal lágyított PVC-t rendszeresen használják az egészségügyben (oxigénmaszkokhoz, katéterekhez, vértasakokhoz), és többek között gyermekjátékok készítéséhez is. A ftalátok megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt, a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is.

Veszélye: A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutatható ftalátszennyezés.

Hatásuk: Az Európai Unió korlátozza a ftalátok használatát és a felhasználható mennyiséget. Egyes ftalátok a hormonrendszert megkavarva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán is, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. A ftalát egyik típusa, a DEHP belégzéskor nincs káros hatással az egészségre, lenyelve viszont gyomorirritációt, hasmenést okozhat. A bőrrel való érintkezés hatásairól kevés az adat. Állatkísérletekben minimális vagy enyhe bőr- és szemirritációt okozott. Néhány esetben embereknél bőrirritációt, bőrérzékenységet írtak le, de ez nagyon ritkán fordult elő. A ftalátok rákkeltő hatása vitatott, ugyanakkor az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC besorolta a DEHP vegyülettípust a lehetséges rákkeltő anyagok listájába. Az endokrin rendszert károsító hatásukat számos kutatás és az uniós besorolás is alátámasztja.