VIDEÓ: Az abortuszellenes mozgalom 40 éve az USA-ban

A Texas Allience For Life (a Texasi Szövetség az Életért) kampányvideójában arra szólít fel minden embert, aki elítéli az abortuszt, hogy csatlakozzon mozgalmukhoz. A filmben az abortusz-szabályozás negyven éves történetét veszik számba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2014. január 28. Gyarmati Orsolya

A Texas Allience For Life (a Texasi Szövetség az Életért) kampányvideójában arra szólít fel minden embert, aki elítéli az abortuszt, hogy csatlakozzon mozgalmukhoz. A filmben az abortusz-szabályozás negyven éves történetét veszik számba.


1973-ban a Legfelsőbb Bíróság elfogadott egy törvényt, amely legalizálta az abortuszt az USA összes államában. Azóta bármilyen okból meg lehet szakíttatni a terhességet Amerikában. A Roe vs. Wade ügyben hozott döntés értelmében a nőknek az amerikai alkotmány 14. kiegészítése alapján mindenféle indoklás nélkül joguk van abortuszt végeztetniük a terhesség első harmadában, és megtehetik a második trimeszterben is, ha fel tudnak mutatni valamilyen egészségügyi okot.

1974-ben húszezren vonultak utcára, követelve a törvény megsemmisítését. Ez volt az első olyan megmozdulás, amit Életmenetnek neveztek, és azóta minden évben megtartják Amerika-szerte.

A következő években az abortuszellenes, életvédő törvényjavaslatok elbuktak. 1977-re az abortuszok száma az USA-ban elérte az évi 1 milliót. 79-ben az egyik újság cikksorozatot közölt arról, hányan végeznek képzetlenül, a higiéniai szabályokat figyelmen kívül hagyva abortuszokat – jogi következmények nélkül.

1980-ban sikerült annyit elérni, hogy az abortuszokat ne támogassák államilag. Két évvel később forgalomba hozták az RU482 jelzésű abortusztablettát. 1983-ban egy Carol Everett nevű nő, aki korábban maga is számtalan abortuszt hajtott végre, könyvet írt az abortusziparról és annak áldozatairól.

1986-ban számos államban vonultak utcára az abortuszellenző civilek és szervezetek, összecsapva a rendőrökkel. Az évek során még mindig nem megy át egyetlen életvédő javaslat sem a szenátuson. 1990-re az évi terhességmegszakítások száma eléri az 1.6 milliót.

93-ban 75 millió dolláros állami támogatással megnyitja kapuit a Planned Parenthood, az ország legnagyobb abortuszgyára.

1995-ben a Kongresszus elfogadja a részleges abortusztilalomról szóló törvényjavaslatot, amit 96-ban Clinton megvétóz. Eközben országszerte nyílnak a krízisközpontok, amik arra szakosodnak, hogy más megoldást találjanak a nem kívánt terhességüket hordó anyák számára.

1999-ben a texasi jogalkotók elfogadják azt a törvényt, amely szerint ha kiskorú kéri az abortuszt, tájékoztatni kell a szüleit, legalább 48 órával a beavatkozás előtt. 2000-ben az FDA betiltja az RU482 tablettát. 2002-től az állam nem támogatja az abortuszokat. 2007-ban a Legfelsőbb Bíróság elfogadja a részleges abortusztilalmat. Néhány évvel később leleplező könyv jelenik meg a Planned Parenthoodról. És a pro-life pártiak abban bíznak, hogy a mérleg az ő javukra billen.