Vigyázz, mit iszol! – tények az energiaitalról

Azt hiszed viccelünk? Nem így van. Az orvos szerint öt nap után károsodik tőle a fogzománc. A kismamáknál a felfokozott állapot miatt pedig vetélést okozhat. Még mindig jó ötletnek tartod a fogyasztását?  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. január 22. Gyarmati Orsolya

Azt hiszed viccelünk? Nem így van. Az orvos szerint öt nap után károsodik tőle a fogzománc. A kismamáknál a felfokozott állapot miatt pedig vetélést okozhat. Még mindig jó ötletnek tartod a fogyasztását?


Mint ismert, az energiaitaloknak magas koffeint tartalma van és emiatt vízhajtó hatásúak. Ha az italt napozáshoz, netán sportoláshoz használod, buliban pedig alkohollal kevered akkor könnyen kiszáradás lehet a vége, sőt ha nem vigyázol ájulás is bekövetkezhet. A fiatalok menőségből több literrel(!) is képesek meginni egy nap. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez magasvérnyomást, heves szívverést és szívritmuszavart is előidézhet. A fogyasztás már csak azért sem ajánlott senkinek, mert, akinek rejtett szívproblémája van, annak akár egy doboz is végzetes lehet.

Súlyos hiba a fogaknak

Emlékeztek átalakító műsorokra, amiben a fogorvoshoz kerülő pácienseknek sokszor hiányos fogazata volt? A többségnek az volt a válasza, hogy rendszeres üdítő vagy energiaitalt fogyasztó. Nos, egy felmérés szerint az energiaitalt naponta fogyasztóknál már öt nap után károsodik a fogzománc felülete. Dr. Benkő Kriszta az Oxygen Medical fogszakorvosa és egyben a Családháló szakértője szerint nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit iszunk és hogyan ápoljuk a fogainkat. Azok, akik rendszeres fogyasztók tudniuk kell, hogy az ital felpuhitja, felmarja a zománcot, majd kioldja az ásványi anyagokat. Dr. Benkő Kriszta szerint, ha azt tapasztaljuk, hogy fogaink érzékenyebbek lettek, elkezdődött a fogszuvasodás és kopnak a fogak, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Arra a kérdésre, hogy mit tehetünk az ellen ha rászoktunk, de mégis védenénk a fogainkat a szakorvos csak mosolyogva annyit felelt: fogyasszunk kevesebbet. Azonban viccet félre téve érdemes arra figyelnünk, hogy ne mossunk közvetlenül a fogyasztás után fogat, hanem várjunk legalább 30 percet és használjunk fluoridos fogkrémet. Ha végeztünk az alapos, de mégis gyengéd fogmosással akkor érdemes szájvizet használni és ebből is kifejezetten a saverózióra készült terméket. Fogyasztás után hasznos a rágózás és semmiképp ne felejtsük el rendszeresen látogatni a fogorvosunkat.

Vitaminhiány is felléphet

Koffein tartalma miatt erős vízhajtású és ennek „köszönhetően” a vitaminok és ásványi anyagok 60%-a kiürül a szervezetünkből. Ennek következtében az immunrendszerünk is legyengülhet ez pedig további bajokhoz vezethet.

Kismamáknak TILOS!

Várandósság ideje alatt feltétlenül kerülni kell az energiaital fogyasztását, mert ez az időszak alapból megterheli a fogakat. A várandós anyák fog- és ínyproblémái még a babára is hatással vannak. A fertőzések vetéléshez, koraszüléshez és fejletlen, kissúlyú baba születéséhez vezethet. Arról ne is beszéljünk, hogy ha nekünk rossz a fogunk, könnyen átadhatjuk a fertőzést a csecsemőnek, akár egy korábban szánkba vett kanállal is.

A másik, amire a kismamáknak figyelnie kell az az, hogy a koffeintartalmú italok – egy kisebb doboz energiaital akár négycsészényi koffeint is tartalmazhat – az ébrenlétet fokozzák, ami a gyerkőcöt intenzív mozgásra készteti. Ez a várandósság idején nagyon veszélyes lehet és koraszüléshez vagy vetéléséhez vezethet.

Mivel élénkítsd magad helyette?

  • Aludj! Ez a legegyszerűbb és egyben legnehezebb feladat, de hidd el, ha legalább 7-8 órát alszol, rögtön nem lesz szükséged mesterséges pörgetőkre.
  • Reggelizz, ezzel beindítod az anyagcserédet.
  • Igyál sok vizet! Ha plusz energiára van szükséged akkor fogyassz zöld teát, ez természetes
  • Édesség helyett zöldséget, gyümölcsöt nasizz.

Végül, de nem utolsó sorban: kocogás, ez felpörgeti az anyagcseréd és felpezsdíti a vérkeringést.