Viharos idők – Nincsen számodra hely?

A természetfilmes a brit Radio Times-nak egészen pontosan a következőket mondta: „Mi vagyunk a Föld pestise. És ennek rendkívül súlyos következményei lesznek az elkövetkező ötven évben. És nemcsak a klímaváltozásról van szó, hanem a helyhiányról, nem lesz elég hely élelmiszert termeszteni ilyen hatalmas hordának. Vagy mi fogjuk vissza a népességnövekedést vagy a természet maga fogja, és a természet már éppen teszi is.”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 17. Paulik András

2013. november 8-án lecsapott a Fülöp-szigetekre a Haiyan tájfun, minden idők legerősebb vihara, ami a 8-ig terjedő Dvorak-skálán 8,1-et kapott. Az áldozatok száma hatezer felett van, pedig a kormány időben figyelmeztetett mindenkit, hogy menjenek biztonságosabb vidékre – nem úgy, mint a thai hatóságok a 2004-es cunami idején.


A Fülöp-szigeteken százezer embert kitelepítettek, de Leyete tartomány és Tacloban város lakói nem mind fogadták meg a figyelmeztetést, és otthon maradtak. Közülük kerültek ki az áldozatok. A tragédia után új lendületet kapott az érvelés, hogy azért haltak meg ilyen sokan – mert túl sokan vannak.

Az a tézis, hogy az emberi faj túlszaporodott a világon, annyira beleette magát a közgondolkodásba, hogy nagyon nehéz még csak megingatni is. Köszönhető ez például az olyan népszerű természetbúvároknak, mint amilyen Sir David Attenborough. Sir David, számos hihetetlenül látványos természetfilm készítője, aki olyan meleg szavakkal tudott beszélni egy új hangyászsün fajról vagy pókfajról – amelyeket történetesen róla neveztek el –, a múlt év végén egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az ember a Föld pestise. A természetfilmes a brit Radio Times-nak egészen pontosan a következőket mondta: „Mi vagyunk a Föld pestise. És ennek rendkívül súlyos következményei lesznek az elkövetkező ötven évben. És nemcsak a klímaváltozásról van szó, hanem a helyhiányról, nem lesz elég hely élelmiszert termeszteni ilyen hatalmas hordának. Vagy mi fogjuk vissza a népességnövekedést vagy a természet maga fogja, és a természet már éppen teszi is.” Ugyanabban az interjúban mondta a következőket is: „Folyamatosan mindenféle segélyprogramokkal akarjuk megoldani az éhínséget Etiópiában. Túl sok ott az ember. Nem tudják ellátni magukat – és nem embertelen dolog ezt kijelenteni. Ez a helyzet. Amíg az emberiség össze nem szedi magát és egy közös álláspontot nem alakít ki a bolygónkkal kapcsolatban, a helyzet csak egyre rosszabb lesz.”

A teljes írás a Képmás 2014. januári számában olvasható.