Vimmalos és tocsolya

Az egyéves kor komoly fordulópont a babák – és így a szülők – életében. Feláll, és önállóan járni kezd, kimondja az első értelmes szavakat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beszéd
2015. szeptember 10. Gyarmati Orsolya

Az egyéves kor komoly fordulópont a babák – és így a szülők – életében. Feláll, és önállóan járni kezd, kimondja az első értelmes szavakat.


Sok mindent megért, amit mondunk neki. Utánozni kezdi, amit csinálunk. Már nem csak őt alakítja a környezete, hanem ő is alakítja a környezetét. Fontos tudni, hogy az első években meglehetősen változatos a gyerekek fejlődése, két egészséges apróság akár fél év eltérést is mutathat bizonyos területeken. Ha aggódsz, beszéld meg a védőnővel vagy a gyermekgyógyásszal, hogy a te porontyod hol helyezkedik el az átlaghoz képest, szükség van-e valamilyen fejlesztésre, vizsgálatra, esetleg különleges figyelemre.

Mozgás

Teljesen rendben lehet, ha egy baba akár másfél éves koráig nem jár önállóan. Ha ügyesen halad “négykéztérden”, ha kapaszkodva képes felállni és néhány lépést megtenni, akkor valószínűleg semmi gond. Nem kell vezetgetni, nem kell járáskönnyítő játékokat vásárolni, vagy bébikompba tenni. Azok a gyerekek, aki a saját ritmusuk szerint fejlődhetnek, legtöbbször stabilabban, biztonságosabban és harmonikusabban mozognak, mint azok, akiket siettetni próbálnak.
 

A szülők feladata az, hogy biztonságos, változatos terepet biztosítsanak a kicsinek. A járóka komoly korlátozás, ráadásul a rácsok arra ösztökélhetik a gyerkőcöt, hogy hamar állásba húzza magát, és sokat álldogáljon már akkor, amikor ízületei, izmai még nem készültek fel erre. Lakásban, kertben szélnek ereszteni egy bizonytalanul járó babát félelmetesnek tűnhet. Természetesen az egyik szemünket mindig rajta kell tartanunk, illetve fontos, hogy a veszélyforrásokat (kerti tó, mérgező növények stb.) elrekesszük előle.