Vonul az ár – kezdődhetnek a helyreállítási munkálatok

Vonul le az ár a Dunán: Pest megyében mind a Budapesttől északra lévő, mind a déli részen folyamatos apadás van, de visszaköltözés egyelőre csak azokon a helyeken történhet meg, ahol a víz a házat nem lepte el. Akiknek a házát elérte a Duna, előreláthatóan a fertőtlenítés után, a hétvégén térhetnek haza otthonukba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apadás
2013. június 12. Gyarmati Orsolya

Vonul le az ár a Dunán: Pest megyében mind a Budapesttől északra lévő, mind a déli részen folyamatos apadás van, de visszaköltözés egyelőre csak azokon a helyeken történhet meg, ahol a víz a házat nem lepte el. Akiknek a házát elérte a Duna, előreláthatóan a fertőtlenítés után, a hétvégén térhetnek haza otthonukba


Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke a Ma reggelben elmondta, még mindig nagyon magas a vízszint, a védekezést fenn kell tartani, ezért a gátaknál figyelőszolgálat működik, és ahol szivárgásokat észlelnek, ott megszüntetik azokat.

Az északi részen, ahol hamarabb érte el az árvíz a területet, már szép lassan lehet a visszaköltözésre készülni, de ez egyelőre csak azokon a helyeken történhet meg, ahol víz a házat nem lepte el. Akiknek a házát elérte a Duna, előreláthatóan a hétvégén térhetnek haza otthonaikba, a fertőtlenítés után.

Tarnai Richárd közölte, hogy mától szállítják ki az önkormányzatoknak a nagy erejű és mennyiségű fertőtlenítő szereket. Emellett kérik a lakosságtól, hogy kezdjék el a házaik fertőtlenítését a maguk módján. A feladatok közé tartozik a veszélyes hulladéknak számító homokzsákok elszállítása. A zsákokat nem kézi erővel, hanem gépekkel fogják összeszedni – mondta. Hozzátette: a homokzsákok elpakolása, és az utómunkák szakértelmet igényelnek, ezért a hivatásos állomány tagjai végzik majd a munkát megfelelő védőfelszerelésben.