WHO: „A világ nagy veszélyt vállalt, amikor nem törődött a hepatitisszel”

A WHO azonnali cselekvésre ösztönzi az országokat a vírusos májgyulladás okozta halálozás visszaszorítása érdekében. A világban 400 millió hepatitis B és C vírussal fertőzött ember él – ez több mint tízszerese a HIV-fertőzöttek számának.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2016. július 27. Csontos Dóra

A WHO azonnali cselekvésre ösztönzi az országokat a vírusos májgyulladás okozta halálozás visszaszorítása érdekében. A világban 400 millió hepatitis B és C vírussal fertőzött ember él – ez több mint tízszerese a HIV-fertőzöttek számának.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016. július 28., hepatitis közelgő világnapja alkalmából felszólítja az országokat, hogy tegyenek sürgős lépéseket a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, valamint a szűrővizsgálatokhoz és terápiás kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében. Jelenleg csupán minden huszadik vírusos májgyulladásban szenvedő ember tud arról, hogy fertőzött, és száz betegből mindössze egy részesül kezelésben. 

„A világ nagy veszélyt vállalt, amikor nem törődött a hepatitisszel” – mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója. „Itt az ideje a hepatitisszel szembeni globális összefogásnak, mégpedig a többi fertőző betegség, például a HIV/AIDS és a tuberkulózis elleni küzdelemhez hasonló léptékben.“ 

A világban 400 millió hepatitis B és C vírussal fertőzött ember él – ez több mint tízszerese a HIV-fertőzöttek számának. Becslések szerint 2013-ban 1,45 millió ember esett áldozatul a betegségnek, míg 1990-ben a halálesetek száma még nem érte el az egymilliót. 

2016 májusában az  Egészségügyi Világszervezet közgyűlésén 194 kormány fogadta el a világ első vírusos hepatitisszel kapcsolatos globális egészségügyi stratégiáját, és hagyta jóvá a globális célkitűzéseket. A stratégia célkitűzései között szerepel, hogy 2020-ra 8 millió hepatitis B illetve C vírussal fertőzött betegnek kell kezelésben részesülnie. A hosszabb távú cél az, hogy 90 százalékkal csökkenjen az új vírusos hepatitis fertőzések száma, és 2030-ra 65 százalékkal csökkenjen a vírusos hepatitis okozta halálesetek száma a 2016-os adatokhoz képest. 

A stratégia ambíciózus célokat fogalmaz meg, de a megvalósításukhoz szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. Létezik hatékony vakcina és kezelési mód a hepatitis B-re. A hepatitis C ellen még nincsen oltóanyag, a betegség kezelésében azonban drámai előrelépés történt az elmúlt néhány évben. A szájon át szedhető, direkt ható antivirális gyógyszerek megjelenése lehetővé tette, hogy a betegek több mint 90 százalékát 2-3 hónapon belül potenciálisan meggyógyítsák. A gyógymód azonban a jelenleg érvényes politikák, előírások és gyógyszerárak miatt számos országban az emberek többsége számára elérhetetlen.

„Azonnal cselekednünk kell, hogy véget vessünk a hepatitis okozta felesleges halálozásnak” – mondta Gottfried Hirnschall, a WHO HIV/AIDS részlege és a Globális Hepatitis Program igazgatója. „Ehhez az kell, hogy mielőbb felgyorsítsuk a szolgáltatásokhoz és gyógyszerekhez való hozzáférést minden rászoruló számára.” 

Javuló kezelés 

Bizonyos országok ugyanakkor megtalálják a módját annak, hogy a rászorulókhoz eljuttassák a megfelelő szolgáltatásokat. Erőfeszítéseiket megkönnyíti, hogy csökken a hepatitis C kezelésére szolgáló gyógyszerek ára. Az árak folyamatosan esnek, különösen azokban az országokban, ahol kaphatók generikus gyógyszerek. 2015-ben készült egy előzetes elemzés, amely 300 ezerre becsülte azoknak az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő embereknek a számát, akik az új direkt ható antivirális szerek révén részesültek hepatitis C kezelésben.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!