Zaborska: „Olyan gyors az elöregedés, amit lehetetlennek látszik megállítani!”

A Budapesti Demográfiai Fórum második napjának második előadássorozata a népesedési és migrációs panel keretein belül zajlott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
budapesti demográfiai fórum
2015. november 06. Csontos Dóra

A Budapesti Demográfiai Fórum második napjának második előadássorozata a népesedési és migrációs panel keretein belül zajlott.


Elsőként Anna Zaborska Európa Parlamenti képviselő szólalt fel, s elsősorban a Kínai egy gyerek-szabály feloldásáról beszélt. Hangsúlyozta: az elöregedés nem csak Kínában, de nagyon sok országban súlyos probléma. „Ma Kína demográfiai időzített bombán ül. Olyan gyors az elöregedés, amit lehetetlennek látszik megállítani. Mindez súlyos terheket ró a gazdaságra és a jövő generációira is. Ráadásul az a vágy, hogy az egyetlen gyermek fiú legyen, drámai helyzetet hozott létre a nők és férfiak arányát illetően. Szüleink döntése, hogy kevesebb gyereket vállalnak, kihat a mára az egyre alacsonyabb születésszámot illetően.”

Zaborska kiemelte: a bevándorlás, mint a demográfiai válság megoldása elsőre jónak tűnhet, ám észre kell venni, hogy a multikulturális társadalmakban a migránsok nem akarnak asszimilálódni, hiszen meg akarják őrizni saját identitásukat, ez pedig elszigetelődéshez vezet.

Gerard-Francois Dumont, a Paris-Sorbonne Egyetem professzora a mostani migráció jelenségét hasonlította össze a korábbiakkal. „Exodus mindig is volt olyan területeken, ahol nemzetközi polgárháborúk dúltak, vagy diktatúrák léteztek. Csak a XX. század is számtalan kivándorlásnak volt tanúja, ám a jelenlegi exodus mégis más, mivel

  • a mostani helyzetben nagyon sok szereplő, katonai csoport figyelhető meg, szemben a korábbiakkal, ahol két nagy csoport állt egymással szemben, ráadásul egy új szereplő is feltűnt: az ISIS, amely olyan totalizmust fejleszt ki, amely semmilyen szabályt nem tart be
  • a jelenlegi migrációt világháborúnak is minősíthetjük, hiszen a nagyhatalmak részt vesznek benne (USA, Oroszország), az ISIS pedig háborút deklarált a világ teljes lakossága ellen

A professzor hangsúlyozta: az EU feladata, hogy egyrészt megakadályozza a maffiákat abban, hogy kihasználják a migránsokat, másrészt hogy igyekezzen minimalizálni a háború nyomán keletkezett szenvedést. Fontos lenne Törökországban migrációs központot nyitni, amit az EU nyugodtan megtehetne, hiszen óriási összegekkel segíti a törököket.

Utolsónak Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatónője szólalt fel. Az ő beszédét egy külön cikkben adjuk közre.