Zöld háztartási tippek a legszegényebb családoknak

Tudta, hogy az ecet és szódabikarbóna felveszi a versenyt a drága tisztítószerekkel? Hogy almaecettel lehet hajat mosni, és megszünteti a korpát is? Egyszerű alapanyagok használatával sokat spórol, aki öko háztartást vezet - két civil szervezet pedig ilyen praktikákra tanítaná a mélyszegénységben élőket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2014. február 17. Gyarmati Orsolya

Tudta, hogy az ecet és szódabikarbóna felveszi a versenyt a drága tisztítószerekkel? Hogy almaecettel lehet hajat mosni, és megszünteti a korpát is? Egyszerű alapanyagok használatával sokat spórol, aki öko háztartást vezet – két civil szervezet pedig ilyen praktikákra tanítaná a mélyszegénységben élőket.


Házhoz viszik a tippeket

A Messzelátó Egyesület már régóta foglalkozik hasonló praktikák oktatásával, ahol érdeklődő családokat, háztartásbelieket tanítanak meg különböző ökotermékek (mosószer, tisztítószerek vagy éppen élelmiszerek) készítésére. Korábban a fővárosban tartottál képzéseiket, egy adománygyűjtő oldal jelentkezése után azonban vidéki, rászoruló családok támogatásra is gyűjteni kezdtek. ‘Amikor megkeresett minket az Adjuk Össze honlap, hogy a Messzelátó is indítson egy projektet, arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne ezeket a praktikákat hátrányos helyzetű családoknak is átadni” – idézi fel a kezdeteket Schnierer Kati ügyvezető.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Családbarát Város Szociális Szövetkezet – formálódó projektjük, a gyermek- és családbarát Hello Anyu! kávézó ugyanis szintén gazdaságos, de főként vegyszermentes háztartásvezetést népszerűsítene. Ha a Hello Anyu! megnyit, ott a Messzelátó képzései is helyet kapnak, s ezzel olyan mintaértékű intézmény jön létre, amely szemléletformáló erővel is bír – mutat rá Lipták Orsolya, a szociális szövetkezet és egyben a Helloanyu projektvezetője.

A civil összefogásával várhatóan tavasz végén, nyár elején kezdődhet a képzés Monor és Tatabánya főként romák lakta szegénynegyedeiben – 50 családot látnának el öko-háztartási tippekkel és az ehhez szükséges alapanyagokkal – utóbbiakat az Ökokuckó webshop biztosítja a képzéshez. A három alkalmas program az addigra már látogatható kávézóban érne véget, egy záróképessel. A starthoz szükséges 200 ezer forintból már több mint 160 ezer össze is gyűlt, így tervezhető a megvalósítás.” – mondja Schnierer Katalin.

Három liter mosószert 190 forintból

Az öko-háztartás gondolata a fenntarthatóság mellett nem utolsó sorban azért is érdemes hosszútávon is megfontolásra, mert komoly spórolási lehetőséget jelent! “Most például kering az interneten egy recept, ez mosószer, 3 litert készítenek el 190 forintból. Ez igazából reszelt szappan és víz keveréke. Én is hasonlót szoktam otthon használni, egy kicsit több alapanyagot rakok bele, de ez is tökéletesen működik; én még szoktam belerakni szódabikarbónát és mosószódát.” – mond egy egyszerű példát a szakértő. Szerinte egy háztartás tisztán tartásához mindösszesen két dologra van szükség: ecet és szódabikarbóna. Akit zavat az ecet szúrós szaga, az néhány csepp illóolajjal ezt a problémát is megoldhatja.

“Jelentősen lecsökkennek a költségek; én amióta átálltam a mosószappanos mosószer-készítési megoldásra, havi tízezres összegeket spórolok. Egy pár filléres szerből szépen megoldható a háztartás tisztán tartása.” – erősíti meg Lipták Orsolya is, Schnierer Kati pedig a szódabikarbóna-almaecet párost ajánlja a haj tisztán tartására ami szerinte még a gyógyszertári sampont is kenterbe verheti. Az öko-háztartás fenntartása ráadásul olcsó és egyszerű ,mert az alapvető alapanyagok szinte minden háztartási boltban elérhetőek.