A Zöldkeresztes Védőnői Szolgálat 90 éves emlékülése

A Zöldkeresztes Védőnői Szolgálat megalakulásának 90 éves évfordulóját ünnepelték nemrég a patinás gödöllői Királyi Kastély Lovardában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
védőnő
2017. október 03. Közlemény

A múlt század húszas éveinek utolsó harmadában a hazai egészségügynek egy új vonása kezdett kibontakozni: a megelőző jellegű közegészségügyi munka. Létrehozásában jelentős szerepe volt a m. kir. Országos Közegészségügyi Intézetnek (1927), melynek feladataiban hangsúlyozottan szerepelt többek között az általános egészségvédelmi rendszer kiépítése, a „zöldkeresztes” egészségvédelmi szolgálat megteremtése, a megfelelően képzett egészségügyi személyzet, a védőnők képzése. Előtérbe került a falusi lakosság elhanyagolt egészségi állapotának javítása. A különböző tanulmányok megállapították, hogy egyes az intézményeket nem lehet ugyanúgy megvalósítani egy kis községben, mint a nagy városokban. Az egészségvédelmi munka új rendszerét kellett kialakítani, az általános családvédelmet, mely a család minden egyes tagjának védelmével foglalkozott.  Az egészségvédelmi munka célja volt akkor: a falun élő lakosság egészségügyi és szociális helyzetének javítása; a fertőző betegségek elleni küzdelem, a közegészségügyi állapotok javítása és ennek érdekében a hálózat kiépítése.

A résztvevőket köszöntötte:

 • Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárság EMMI
 • Dr. Betlehem József kormánybiztos Egészségügyi Államtitkárság EMMI, PTE ETK dékán
 • Dr. Gémesi György polgármester Gödöllő, Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnök
 • Odor Andrea országos vezető védőnő, Tisztiorvosi Feladatokért felelős Helyettes Államtitkárság Védőnői Irányítás Osztály EMMI
 • Dr. Pogány Magdolna főiskolai tanár SZTE ETSZK Preventív Egészségügyi Gondozás Tanszék
 • Gulyásné Kedves Magdolna fővárosi vezető védőnő, Fővárosi Kormány Hivatal Népegészségügyi Főosztály
 • Nagy Árpád igazgató Tormay Károly Egészségügyi Központ Gödöllő
 • Richter Márta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnökségének tagja
 • Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesülete elnöke

Az előadások arra igyekeztek választ adni, hogy vajon hogyan tud a 102 éves hivatás a tradíciók megtartásával megfelelni a jelen kor kihívásainak? Mit üzen a zöldkeresztes szemlélet napjaink védőnői számára? Az előadások sorra vették a fő feladatokat:

 • Gyermeket váró családok támogatása, felkészítés a gyermek fogadására, a szülésre;
 • Gyermekek védelme, fejlődésüknek nyomon követése;
 • Gyermekjogok, jogi környezet, szülők felelőssége, Gyermekjóléti Szolgálattal való kapcsolat;
 • Visszaemlékezés az elődökre, munkásságuk jelentősége a hivatást ma gyakorlók számára.
 • Képzés átalakulása, az Egészségtudományi Karokon folyó oktatói tevékenység.

A rendezvényen 2. alkalommal került átadásra a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által alapított Arany Gyűrű Díj. A kitüntettek: Kahlichné Prof. Dr. Simon Márta nyugalmazott főiskolai tanár, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi kar, valamint Barakonyi Margit területi védőnő Tormay Károly Egészségügyi Központ Gödöllő.

Az előadások mellett a művészi élményt Annus Réka népdalénekes művésznő és a Frédéric Chopin Zeneiskola növendékeinek a Sivado testvérek – Zsófia, Anna, Domonkos, Kristóf – ünnepi műsora biztosította. Őket édesanyjuk Sivadoné Benyus Hedvig kísérte zongorán.

A konferencia teremben egy mini kiállítás mutatta be a Védőnői Hivatás történetét és a Gödöllői Mintajárásban használt egykori dokumentációt, és eszközöket. A kiállított tárgyakat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Kahlichné Dr. Simon Márta, a Magyar Védőnők Egyesülete és a gödöllői védőnők biztosították.