Átadták a Kopp Mária Intézet neveléstudományi kutatóközpontjának új irodáját

Átadták a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) neveléstudományi kutatóközpontjának irodáját csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE).

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Kincs
2019. november 28. MTI

Fotó: Pixabay

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára az átadást megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány 2010-ben kezdte el annak a komplex, célzott és rugalmas családpolitikának a kialakítását, amely világszerte elismerést váltott ki.

Ennek a családpolitikának a fenntartását, folytatását, a családokat leginkább támogató intézkedések tudományos megalapozottságát a Kopp Mária Intézet biztosítja – fűzte hozzá.

A DE-n átadott kutatóközpontról szólva megjegyezte: a két fél együttműködésével megvalósult az az infrastrukturális és a tudományos háttér, amely segítheti a családok megerősítését szolgáló jogalkotást, döntéshozatalt.  A helyettes államtitkár szerint a debreceni központ jó példa lehet a program országos kiterjesztésére is.

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese kiemelte: az egyetemnek a többi között azért fontos az együttműködési megállapodás, mert stratégiai céljai egybeesnek a nemzet stratégiai céljaival.

A felsőoktatási intézményben kialakított központ munkatársai a Kopp Mária Intézet prioritásába tartozó család- és neveléstudományi kutatásokat segíthetik elő. A megállapodás az egyetemi képzésre is kiterjed – mondta a rektorhelyettes.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke kiemelte: az együttműködés azt erősíti, hogy a családtudományoknak, a családkutatásnak helye van a magyar felsőoktatásban. Fontos céljuknak nevezte, hogy a szakemberek a családpolitikai intézkedések kutatása, nyomon követése, a demográfiai folyamatok vizsgálata mellett azzal is foglalkozzanak, hogy a neveléstudomány miként tudja erősíteni a családtudományokat.

Engler Ágnes, a kutatóközpont vezetője hangsúlyozta: a DE-n kialakított iroda az infrastrukturális háttér mellett komoly szellemi műhelyet is biztosít a kutatásokhoz. Az együttműködési megállapodás keretében az intézet szakemberei részt vesznek az egyetem oktatási tevékenységében és a doktori képzésben is.

Az iroda átadása után Család a tudományban címmel rendeztek konferenciát, amelyen a többi között a család funkcióiról, a családi kommunikációról és a családban rejlő erőforrásokról tartottak előadásokat.