Mit tegyek, ha terhesen fogműtétre van szükségem?

Mindent a kezelés és gyógyszerszedés kockázatairól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kismama
2019. augusztus 14. Dr. Szvoboda Balázs, fogorvos

Fotó: Dentpoint

Fogorvoshoz járni kevesen szeretnek, pedig a rendszeres féléves kontrollok alkalmával jóval kisebb kellemetlenség éri a pácienst és az esetleges kóros elváltozások is könnyebben kezelhetőek korai stádiumban. Nincs ez másként terhesség alkalmával sem. Sokszor a kismama a fejlődő magzat vélt védelme miatt – attól félve, hogy gyógyszert kap – panasz esetén (fájdalom, ínyvérzés, stb.) sem látogatja meg fogorvosát, ha nincs elviselhetetlen fájdalma. Sokszor azonban – önhibáján kívül – pont az ellentétét váltja ki. Erről bővebben olvashat korábbi cikkünkben.

Vegyük sorra, hogy mi a teendő, ha mégis műtéti kezelést igénylő panasza van a kismamának, vagy ha esetleg gyógyszert szükséges szednie.

A babának is jó

Kismamákat sok orvos félve kezel, nehogy valamilyen kárt okozzon a fejlődő magzatban. Kellő odafigyeléssel és a kezelések megfelelő időzítésével ez a kockázat elhanyagolhatóvá csökkenthető és a beavatkozással akár a fejlődő magzat egészségét is szolgáljuk.

Fogorvosi viszonylatban is fontos figyelembe venni, hogy az anya a terhesség melyik harmadában, trimeszterében van. Röviden elmondható, hogy

az akut panaszokon túl az első és a harmadik trimeszterben sürgősségi jellegű és megelőző beavatkozások elvégzésére szorítkozunk: a páciens szájhigiénéjének megfelelő fenntartására, esetleg rendelői ultrahangos fogkőleszedő kezelésekre.

Az első trimeszterben ennek oka, hogy ezen időszak alatt a magzat szervezetének fejlődése nagyon aktív, a spontán vetélés lehetősége magas. Míg a harmadik trimeszterben egyrészt a magzat saját súlyánál és méreténél fogva kényelmetlenné teheti az anya számára a kezelést, esetleg egy nagy hasi véna elnyomásával rosszullétet is okozhat, másrészt – és ami fontosabb – egy jelentős külső zavaró, stressz ingerre esetlegesen megindulhat a szülés folyamata. Ez utóbbinak veszélye különösen magas a terhesség utolsó hetében.

A második trimeszter az optimális

Tervezett fogászati beavatkozást ezért célszerűen a második trimeszterben végeznek.

Ilyen kezelésnek számít például egy szuvas fog töméssel való ellátása, vérző íny és/vagy tasakok megléte esetén az ultrahangos fogkőleszedés és tasaktisztítás. Nem kell megijedni akkor sem, ha esetleg kisebb fogászati műtéti beavatkozásra kerül sor. Ilyen lehet egy esetlegesen letört fog nem menthető gyökerének eltávolítása, vagy terhességi ínymegnagyobbodás eltávolítása. Utóbbi laikus szemmel nagy riadalmat keltő íny elváltozás, mert méretétől függően daganatra hasonlíthat.

Azonban nem másról van szó, mint a terhességi fogágybetegség talaján kialakult nagyon túlfokozott gyulladásos reakcióról.

Ilyen esetben mindenképp indokolt a fogágybetegség kezelése, mivel az fogelvesztéshez, és gócfertőzésként a magzat károsodásához is vezethet.

A terhességi ínymegnagyobbodás megfelelő nem műtéti kezelés esetén sok esetben a szülés, vagy a szoptatás befejezése után megszűnhet. Sebészi eltávolítása csak akkor javasolt, ha zavarja a fogak érintkezését vagy vérzésre hajlamos. Egyéb halasztható műtéti beavatkozást (parodontális tasak műtét, implantátum beültetés, ki nem nőtt bölcsességfog eltávolítása, stb.) jellemzően terhesség alatt nem végzünk.

Alacsonyabb a sugárterhelés

Néhány szót érdemes említeni a röntgenfelvételekről és ezek készítéséről. Ma Magyarországon jellemzően már nem film alapú felvételek készülnek, hanem digitális szenzorok segítségével képezik le a röntgensugarak által alkotott felvételt. Ezek a digitális szenzorok a hagyományos filmekhez képest sokkal alacsonyabb sugárterhelés alkalmazása mellett is értékelhető képet tudnak alkotni. Terhesség alatt kezeletlenül hagyott fog és/vagy fogágy eredetű megbetegedés bizonyos esetekben problémát okozhat nem csak az anya, de a magzat számára is.

Éppen ezért, ha a pontos diagnózis felállítása megköveteli, ellentétben a közhiedelemmel röntgenfelvétel készítése javasolt terhes pácienseknél is. Ettől nem kell tartani, mivel az ólomköténnyel védett magzatot ért szórt sugárzás nagyon alacsony, meg sem közelíti azt a dózist, ami fejlődési rendellenességet képes okozni.

Összehasonlításképpen, egy pár órás repülőút alatt egy fogászati röntgen több százszorosának megfelelő háttérsugárzás ér minket.

Mely szerek alkalmazhatóak?

Heveny fájdalom vagy komolyabb fog eredetű gyulladás miatt elvégzett műtét esetén a terhes, vagy szoptató kismama gyógyszerszedésre is kényszerülhet. Ezek a szerek általában antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, ide tartoznak a fogorvosi beavatkozások kellemetlenségét csökkentő érzéstelenítő szerek is.

Megnyugtató az a tény, hogy a fogorvoslásban általánosan alkalmazott legfontosabb gyógyszerek egy része szükség esetén biztonsággal alkalmazható terhesség és szoptatás alatt is, azonban vannak szerek, melyek nem javasoltak.

Fájdalomcsillapításkor ha lehet, kerülni kell az ún. NSAID (Non-Steroidal Anti-inflammatory Drugs, nem szteroid gyulladásgátlók) készítmények nagy részét. Kockázatosak lehetnek a hétköznapokban is gyakran használt hatóanyagok, például az acetilszalicilsav származékok (Aspirin, Kalmopyrin), az ibuprofen (Algoflex, Advil, Ibustar, stb.), a diklofenac (Cataflam, Flector, stb.), a naproxen (Apranax, Aleve, stb.) tartalmú készítmények. Ha feltétlenül szükséges fájdalomcsillapító használata, az acetaminofen/paracetamol (Rubophen, Panadol, stb.) tartalmú legyen. A paracetamol más módon csökkenti a fájdalmat, mint a fent említett gyógyszerek, így nem zavarja meg a magzati fejlődést.

Antibiotikumot is szabad?

Antibiotikumok közül a fogorvosi gyakorlatban leggyakrabban alkalmazott hatóanyag a penicillin származék amoxicillin/klavulánsav kombináció (Curam Duo, Augmentin Duo, stb.).

A penicillin és származékai biztonságosan alkalmazhatóak mind a terhesség, mind az anyatejes táplálás időszaka alatt,

egyedüli kizáró tényezője a penicillin allergia.

Ilyenkor alternatívát jelenthetnek a cephalosporinok (Ceroxim, Zinnat, stb.) és a makrolidok (Clarithomycin, Erythromycin, stb. ). A clindamycin tartalmú készítményekről (Dalacin C, Klimicin, stb.) nem ismeretesek súlyos mellékhatásaik terhesség során, azonban nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy egyértelműen javasolt legyen az alkalmazásuk. Tilos azonban metronidazol (Klion, Supplin) és a tetracyclin (Doxycyclin, Tetracyclin) alkalmazása terhesség ideje alatt, mivel magzatkárosító hatásuk ismert. Ezeket a szereket szoptatás alatt sem szabad használni, mivel a metronidazol megváltoztathatja az anyatej ízét, a tetracyclin pedig 6 éves kor alatt adva a később előtörő maradó fogak elszíneződését okozhatja.

Biztonságos az érzéstelenítés is

Röviden érdemes említést tenni a helyi érzéstelenítőszerekről. Itthoni praxisokban a lidocain, articain tartalmú oldatok vannak használatban (Lidocain, Ultracain, Ubistesin). Ezek biztonságosan alkalmazhatóak, kis mennyiségben adagolva a magzatot nem veszélyeztetve is kifejtik a kívánt hatást, a kezelés alatt teljes fájdalommentességet nyújtva a kismama számára. Ez nagyon fontos, hiszen fájdalom esetén egyfajta stressz éri az anya szervezetét, mely nem feltétlen előnyös a magzat számára sem.

A fogbeültetés nem javasolt terhesség alatt az esetleges műtéti szövődmények és az elkerülhetetlen gyógyszerszedés miatt.

Azonban implantátumokra és természetes fogakra készíthető fogpótlás a várandóság ideje alatt.

A fentiek csak tájékoztató jellegűek, veszélyes lehet saját hatáskörben dönteni a fogászati kezeléshez kapcsolódó gyógyszerszedésről, minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal, és kikérni a tanácsát. Összefoglalva, gyerekvállalásra készülve különösen tanácsos fogászati szűrésen részt venni, és a szükséges megelőző lépéseket megtenni a terhesség alatti fogászati műtétetek elkerülésére. Mégsem kell azonban tartani a kismama szervezete, vagy a magzat károsodásától, ha betartjuk a fenti ajánlásokat.