Nem muszáj személyesen beiratkozniuk az iskolásoknak!

Már javában tart az általános iskolai beiratkozás, ami az idei évben teljesen másként zajlik, mint ahogyan azt megszokhattuk: minden intézhető online.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beiratkozás
2020. április 09. MTI

Hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban másként zajlik, mint korábban: minden intézhető online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott – közölte a Klebelsberg Központ a Magyar Nemzettel.

Május közepéig eldől, hogy ki hol kezdheti az első osztályt. Országosan 80-100 ezer családban válik iskolássá gyermek – írja szerdai számában a Magyar Nemzet. Nem szokványos ugyanakkor az eljárás: a járványügyi helyzet miatt idén le kell mondani a személyes intézménylátogatásról, a megismerkedésről a leendő tanítókkal.

Az Oktatási Hivatal március elsejéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a szeptembertől tankötelessé váló gyermekek adatait. A Klebelsberg Központ arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a körülményekre tekintettel elég lesz a tanév első napján bemutatni a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat. Ha a szülők úgy döntenek, akkor feltölthetik az iratokat online a KRÉTA rendszerbe.

A felületet a https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap címen lehet elérni.

Amennyiben egy család nem tudja elektronikus úton megoldani a beiratkozást, az általános iskolák lehetőséget biztosítanak a személyes ügyintézésre, figyelembe véve a járványügyi előírásokat.

A beiratkozás kétlépcsős. Az április 24-ével záruló első szakaszban a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, ezek jellemzően alapítványi, magán és egyházi fenntartásúak.

A második lépcsőben, április 28-ától május 5-ig minden olyan gyermek automatikusan bekerül a lakóhelye szerinti körzetes általános iskolába, akit az első szakaszban nem vettek fel. Ebben az időszakban kell jelezni, ha valaki olyan intézményt választott, amelynek egyébként van körzete, de lakóhelye szerint a gyermek nem oda tartozik – olvasható a Magyar Nemzetben.