A frizura (is) teszi az embert – interjú Ternyák Kata mesterfodrásszal

A harmonikus külsőhöz elengedhetetlen az egyéniségnek megfelelő frizura-választás, és erre már az iskolában fel kellene készíteni a fiatalokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2017. szeptember 10. Kepler Laura

Mikor gondolt először arra, hogy fodrász lesz? És milyen módon sikerült elsajátítani a szakmát?

Amikor óvodás koromban elkísértem anyukám a fodrászhoz, nagyon megtetszett a fodrász néni kedvessége és a frizurák készítése. Kaptam ajándékba csavarókat, és anyukám nemcsak megengedte, hogy becsavarjam a haját, hanem az általam készített frizurával ment dolgozni. Ekkor határoztam el, szeretnék fodrász lenni, és ez a kívánságom végig megmaradt. Akkor sem volt nehéz dönteni, amikor eljött a pályaválasztás időszaka. Bár versenyszerűen kézilabdáztam és tehetségesnek tartottak, szakmámnak a fodrászatot választottam. Abban az időben sokat kellett fizetni a képzésért, amit a szüleim nem tudtak vállalni. Így nagy szerencsém volt Horváthné Joó Erzsikével, aki magához vett a kiskunhalasi fodrászatába, mert tőle nemcsak a szakma csínját-bínját tanultam meg, de sok szabadságot is adott, kísérletezhettem.

Hol és hogyan tudott elhelyezkedni a szakmában? Hogyan került Budapestre?

Fiatalon mentem férjhez. Az első kisfiamat 19 évesen hoztam a világra, a másodikat pedig 21 évesen. Közben végig odahaza voltam a gyerekekkel. Amikor a kisebbik fiam két éves lett, munkalehetőséget kerestem. Ebben az időben jelent meg az első szépségszalon Kiskunhalason. Béreltem egy helyiséget és nyitottam egy fodrászatot Kiskunhalason. Hamarosan stabil vendégköröm alakult ki; nagyon szerettem ott dolgozni. A fodrászat mellett lehetőségem volt modellkutatásra is. Büszke vagyok rá, hogy sikerült tehetséges modelleket felfedezni és világszintű versenyen elindítani, eredményessé tenni. Sajnos az ügynökség megszűnt, viszont az én látóköröm a szépészet ezen ágával is gazdagodott. Közben a férjem Budapesten kapott állást, és négyévi ingázás után úgy döntöttünk, oda költözünk. Nehéz volt nulláról kezdeni, hiszen a kiskunhalasi vendégköröm nem jött velem. Egy darabig még ingáztam, hogy az otthoni vendégeimet is el tudjam látni, ami nagyon fárasztó volt. Szerencsére Budapesten is hamarosan megszerettek, és a vendégeim támogatásával, tíz évvel ezelőtt el tudtam indítani ezt a szalont, az Imaginet, ahol azóta is dolgozom.

Mi a különbség egy szalon és egy fodrászat között? 

A szépségszalon egységre törekszik, fontos, hogy mindenre rálásson és teljes körű tanácsadást nyújtson. A fodrászatba látogató vendégek kérését gyakran minden átgondolás nélkül teljesítik. A szalonban – ami általában drágább, mint egy fodrászat – tanácsokat is adnak. Képzettebbek, felkészültebbek a szakemberek.

Mit nyújt Ön szalonja a vendégeknek?

Számomra meghatározó a vendég személyisége. Vendégeimmel sokat beszélgetünk, de nemcsak az elmondottakra figyelek, hanem a például a kézmozdulatokra, hangszínre. Ilyen módon jobban megismerem őket, és segíteni tudok a megfelelő frizura, hajszín, forma kiválasztásában. Amikor valaki olyan frizurát kér, ami nem illik az egyéniségéhez, megpróbálom irányítani a tanácsaimmal. Természetesen elkészítem a kért frizurát, de abba is belecsempészem a saját egyéniségem. Aztán ha rádöbben, hogy helytelenül választott, legközelebb már jobban bízik bennem. Számomra fontos a harmónia, a külső és belső összhangja. Arra törekszem, vendégeim olyan külsővel távozzanak a szalonból, ami az egyéniségükhöz illik, és ha ez sikerül, láthatóan ők is jó érzéssel távoznak.A beszélgetések a szalonban nagyon feltöltőek tudnak lenni, nemcsak a vendégeim számára, én is sokat kapok vendégeimtől. Sokan azért jönnek, hogy a szalonban pihenjenek, kikapcsolódjanak. És törekszem rá, hogy ez sikerüljön is nekik.

Interneten lehet időpontot foglalni. Mennyire vált be ez az eljárás?

Az internetes foglalást nagyon szeretik a vendégeim. Bármikor bejelentkezhetnek a fodrászat naptárába, azonnal látják a szabad időpontokat, és ebből olyat választhatnak, ami számukra megfelelő. Ha változás van, azt is önállóan tudják rögzíteni. Nekünk is segítség ez, nem kell a telefonhoz szaladgálnunk, teljes mértékben a hajápolásra összpontosíthatunk.

Az ápolt külső magabiztossá, sikeresebbé is tesz. Mi a véleménye, érdemes lenne ezt a témát bevinni az iskolákba?

Azt tapasztalom, manapság sokan keresik az egyéniségüket, a stílusukat. A fiatalok sokszor olyan állást keresnek, ahol a külső, és nem a rátermettség számít. Azt gondolom, a tizenéveseknek lehetne a legjobban segíteni. A kutatások azt mutatják, hogy kilenc éves korig kialakul a személyiség. És sokat tud segíteni a fiataloknak, ha önmaguk lehetnek. Anyaként mindkét gyermekemet így neveltem, és úgy látom, ez támogatja őket abban, hogy megtalálják a helyük az életben. Sok kislánynál azt látom, hogy a szülők bátorítják őket szabadosságra, vagányságra. Függetlenül attól, hogy ez illik-e az egyéniségükhöz vagy sem. A fiatalok hajlamosak mintákat követni, nem önmagukat. Az iskolában tiltás van, magyarázat nélkül, tanács nincs. Az újságok nem tájékoztatnak, hanem hirdetnek és eladni akarnak. Erről beszélni kell. A mai szabados világban segíteni kell abban, hogy a fiatalok megtalálják, hogy az ő egyéniségükhöz mi illik.
Szerintem például osztályfőnöki óra keretén belül érdemes lenne behívni szépészeti szakértőket és szakembereket a divatszakmából, hogy beszélgessenek a fiatalokkal.

 

Hívták már iskolákba?

Igen, eddig két helyre kaptam meghívást. Az egyik ilyen kapcsolat a budapesti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola fizikus kislányaival és nevelő tanárukkal alakult ki. A lányokat nemzetközi versenyen való részvételre és mindennapokra készítettem fel. Arról beszélgettem velük, mit viseljenek, mit nem, és hogy mennyire fontos az ápolt, eseményhez és személyiséghez illő külső. A diákok először sértőnek érezték, hogy beleszólok az életükbe, elutasítóan viselkedtek velem. A beszélgetés végére megváltozott a magatartásuk. Megértették, hogy érdekel, mi van velük és segíteni akarok. Volt egy kislány, aki gyönyörű barna haját szőkére szerette volna festetni. Arra nem gondolt, hogy ez milyen következményekkel jár, például rendszeres után festés, kiadások. A végén megköszönte, hogy segítettem abban, hogy elkerüljön egy rossz döntést.

Hol járt még?

A másik iskola a Xantus János Idegenforgalmi Gimnázium. Itt a tanárokkal történt egyeztetés után egy iskolai nyílt napon vettem részt. Sok fiatal keresett meg. Először azt hitték, azért vagyok ott, hogy ingyen sminket kapjanak tőlem. A tanárok felkészítettek arra, hogy az egyik legnagyobb gond az iskolában a helytelen smink használata. Szándékosan kihívó sminkkel mentem a rendezvényre. A lányok nagyon nyitottak voltak, amikor a sminkelésről beszélgettünk. A beszélgetés után egy interaktív játékot játszottunk arról, hogy ki milyennek látja magát. A végén pedig nem iskolai közegbe valónak minősítették az én kihívó sminkemet. A lányokkal arról is beszélgettünk, hogy mire figyeljenek, ha fodrászhoz mennek, mit gondoljanak át, ha hajszínt, hajhosszat és frizurát szeretnének változtatni. Ma, amikor minden elérhető és megengedett, azt remélem, ezekkel a beszélgetésekkel, képzéssel visszahozható egy szépészeti kultúra.

A két tapasztalat alapján javasolná az ilyen típusú képzést?

Nagy vágyam, hogy minél több iskolába eljussak és a gyerekeknek segíteni tudjam abban, hogy egyéniségek harmóniában legyen a küllemükkel, hogy lázadásból ne görcsös mintakövetés legyen. A francia kultúra ebben követendő példa lehetne számunkra, ott az iskolákban tanítják a szépészet alapjait, színek kezelését, helyes megjelenést, sőt még az étkezést is.

És mit tanácsolna a felnőtteknek?

Van egy kezdeményezésem: „nőgyár”. Szépség coachnak is nevezhetjük. Úgy érzem, a rohanó világunkban elfelejtünk nőnek lenni. Szeretném megtanítani az érdeklődőket, hogyan kell helyesen hajat mosni, beszélgetünk a színek fontosságáról a személyiséghez kapcsolódóan, megtanuljuk, milyen a helyes smink. Rendszeresen tartok kis létszámú tréningeket ezekről a témákról. Bár eddig a „nőgyár” volt a fókuszban, felmerült a „férfigyár” ötlete is, például hajbeültetés és más férfi specifikus témákról. Ezt a szépészeti készségfejlesztő programot szeretném bemutatni a vállalkozásoknak is. A vállalatok komoly hangsúlyt fektetnek az alkalmazottak szakmai képzése mellett a soft képességek fejlesztésére is. Hiszek abban, hogy az ápolt és helyesen megválasztott külső hozzájárul a vállalkozások eredményességéhez.

Vannak tervei szakmai fejlesztésre is?

Készségfejlesztő iskolát szeretnék indítani végzett fodrászok részére. Olyan képzésre gondoltam, amely segítene a személyiség fejlesztésben, kommunikációban, viselkedésben, kézlazító technikák elsajátításában. A koncepciót már kidolgoztam és folyamatban van az oktató szakemberek kiválasztása. A képzés iránti érdeklődés nagy, több szalon is megkeresett és szeretné a dolgozóit a tréningre küldeni. Terveim szerint hamarosan megkezdődik az oktatás.

Nem hagyhatjuk ki kérdést: Önnek ki a fodrásza?

Mindig olyan fodrászt választok, akiben teljesen megbízom, és ők a kollégáim. Jelenleg Móni kolléganőm kezeli a hajam és a frizurám.