A meddőség oka a hűtőszekrényünkben keresendő?

A napi élelmiszerekben előforduló mezőgazdasági vegyszerek és toxinok is hatással lehetnek termékenységünkre, jelentősen csökkenthetik a fogantatás esélyét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2019. április 03. Népesedési Kerekasztal

A meddőség “láthatatlan” oka

Sajnos napjainkban a meddőség problémája egyre több embert érint. Jelenleg Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd azzal, hogy hiába tesz meg mindent a gyermekáldásért. Az elérhető adatok azt mutatják, hogy a meddőség okát mintegy fele-fele arányban lehet megtalálni a pár férfi illetve női tagjában. Azt már régóta hangoztatják a tudósok, hogy ennek fő oka a gyermekvállalás időpontjának kitolódása és az esetenként társuló káros magatartásformák (dohányzás, stressz, elhízás). Ám annál kevesebb szó esik egy másik fontos káros hatásról: táplálékunkkal ugyanis naponta magunkhoz veszünk olyan vegyszereket (pl. Glifozát) illetve mikotoxinokat, amelyek sajnos szintén jelentős mértékben hozzájárulhatnak a meddőség kialakulásához.

A demográfiai eredményeinket segítő gyermekvállalási képességek javításában, illetve a halálozási arány csökkentésében – a rendkívül sok és fontos más tényező mellett – csak igen kevés figyelem jut a napi élelmiszereinkben előforduló káros vegyi anyagok, mérgek (toxikus anyagok) hatásaira és a tényleges demográfiai hátrányokkal való összefüggéseire – hívja fel a figyelmet most kiadott közleményében a Népesedési Kerekasztal. Mint közleményükben fogalmaznak, a demográfiai helyzet javítása érdekében elengedhetetlenül fontos  a meddőséget okozó káros hatások mérséklése és hogy az erre vonatkozó, bizonyítékokon alapuló eredményekről a döntéshozók és a közvélemény megfelelő tájékoztatást kapjanak.

Szigorú tények

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a férfiak nemzőképessége 60 százalékkal csökkent az 1970-es évektől napjainkig. Azt sem szokták hangsúlyozni, hogy a termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek összefüggését kutatásokkal igazolták mindkét nem esetében. A mezőgazdasági vegyszerek és a mikotoxinok következtében nők esetében a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) valamint az endometriózis bizonyítottan gyakoribbá vált, s ennek számlájára írható számos spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és koraszülés is. Gyakoriak ezen felül a nemiség fejlődésének rendellenességei – sorolja a szomorú tényeket a Népesedési Kerekasztal.

És akkor nézzünk szét a hűtőszekrényünkben: sajnos a mikotoxinokat, illetve glifozátot tartalmazó mindennapi élelmiszerek igen nagy számban előfordulnak minden háztartásban. Ilyenek a gabona alapú termékek, a sör, a szójatartalmú termékek, halak, hús, és a tejtermékek is.

Mit tehetünk ellene?

A fentiek miatt a Népesedési Kerekasztal most kiadott felhívásában azt kéri a kormánytól, hogy a meddőség előfordulásának csökkentése és a népesség testi-lelki-szellemi egészségi állapotának javítása érdekében tegye meg a szakirodalom által javasolt megelőzést jelentő alábbi lépéseket:

  • Az ökológiai gazdálkodás előmozdítása:
  • Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás terjesztése és támogatása.
  • A családok ösztönzése és támogatása a hazai ellenőrzött ökológiai termesztésből származó élelmiszerek fogyasztására.
  • A közétkeztetésben is ezirányú támogatás alkalmazása.
  • A hagyományos élelmiszer-gazdaság ilyen felfogású átalakítása a gazdálkodási agrotechnikában (a fajtáktól, talajtápanyagoktól a növényvédelmen át az élelmiszer-alapanyagok tárolásáig és feldolgozásáig) és a minőség-ellenőrzésben.
  • A legtöbb problémát jelentő vegyszer (glifozát) használatának beszüntetése és a gabonafélék mikotoxin-szennyeződésének csökkentése az ökológiai termelésen kívüli termelésben és az élelmiszer feldolgozásban is.

A Népesedési Kerekasztal a meddőség csökkentése és a népesség egészségének védelme érdekében sürgeti a Kormányt megfelelő stratégia és intézkedési terv kidolgozására az érintett ágazatok (EMMI, Agrárminisztérium) és a felelős civil szervezetek részvételével – zárul a közlemény.

A Népesedési Kerekasztal honlapján számos olyan kutatást sorol fel, amely alátámasztja a fent leírtakat.

Fotó: Pixabay