Ha még korai a baba – és ha már késik

Milyen módszerhez tudnak fordulni azok, akik egyelőre nem terveznek babát, de a fogantatást elvi vagy egészségügyi okokból természetes úton szeretnék elkerülni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2011. október 27. czefernek.lena

A természetes családtervezés egy gyűjtőnév, amely magában foglal több módszert: a naptármódszert, a hőmérőzést, valamint a méhnyaknyák és a méhnyak tapintásos vizsgálatát. A gyakorlati alkalmazásról Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes tanácsadóval beszélgettünk.


A természetes családtervezés lényegében több, a termékeny és terméketlen napok megállapítására szolgáló eljárást jelent. Mi a tüneti-hőmérőzéses természetes családtervezési módszert tanítjuk. Az egész alapja a hőmérőzés, amelyet minden nap közel azonos időben (nem percre pontosan, de körülbelül egy órán belül), ébredés után kell végezni, ágynyugalomban, evés, ivás és mozgás előtt – magyarázza a módszer lényegét Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes. Egy cikluson belül a hőmérsékletet azonos helyen kell mérni, de lehet a szájban, a hüvelyben és a végbélben egyaránt – teszi hozzá a tanácsadó, majd arról beszél, mit is fog mutatni az eredmény: a cikluslapba lejegyzett hőmérsékleti értékek által kirajzolt görbe megmutatja a petesejt kiszabadulás legvalószínűbb időpontját. A petesejt kiszabadulása után termelődő progeszteron ugyanis mérhetően megemeli a női test hőmérsékletét. Vannak nők, akik a kísérő jeleket is felismerik. Ezek eltérőek lehetnek: alhasi szúrás, közti vérzés, vízvisszatartás, haspuffadás, melyek mind a petesejt kilökődésének kísérő jelenségei lehetnek. A görbe egyébként azt is megmutatja, ha esetleg azért késik a gyermekáldás, mert hosszabb ideig nem szabadul ki érett petesejt.

A módszer másik pillére a méhnyak-nyák, melynek megjelenése a termékeny időszak kezdetét jelzi. A kérdéses váladékot a méhnyak-mirigyei termelik abból a célból, hogy ellensúlyozzák a hüvely savas közegét, mely könnyen elpusztíthatja az ondósejteket. Ez a testnedv lúgos közeget és táplálékot biztosít a hímivarsejtek számára, amelyek ezáltal akár 3-5 napig is életben tudnak maradni és bevárhatják a petesejt kiszabadulását is. Ezért – ha a görbe még nem is jelez petekiszabadulást – mindenképpen termékenynek kell magunkat tekinteni abban az esetben, ha megjelenik a méhnyak-nyák.

A harmadik, kiegészítő módszer csak a házasélet megkezdése után alkalmazható és alapja, hogy hüvelyi úton kitapintható a méhnyak helyzete. A terméketlen időszakban alacsonyan helyezkedik el a ményak, zárt a méhszáj és tapintásra tömött, porcos tapintatú, míg a termékeny időszakban magasabbra kerül, felpuhul és egyre jobban kinyílik.

A több tünet párhuzamos megfigyelése lehetőséget ad a termékeny időszak kezdetének és végének pontosítására, és a fizikai, kémiai továbbá mechanikai jelek összegzése mellett azt is biztosítja, hogy az egyik kiesése esetén ne boruljon a módszer (például lázzal járó megbetegedés során) – magyarázza a tanácsadó. Arra a kérdésre, használható-e fogamzásgátlóként is, illetve mennyire biztos ez a módszer, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes elmondja, hogy a családtervezésben létezik negatív és pozitív előjel is attól függően, hogy a fogantatás vagy annak elkerülése a cél. Mindkét időszakra alkalmazható a módszer, amely biztosítja egy párnak a segítséget abban az esetben is, ha “emberi szándék szerint” még nem szeretnének gyereket. Alkalmazása esetén azonban a fogamzásgátlás helyett sokkal megfelelőbb kifejezés a fogamzás megelőzése.

Ahhoz, hogy a módszert hatékonyan tudjuk használni, elengedhetetlen a gyakorlat, ezért aztán egy négyalkalmas, konzultációkból álló felkészítésen mindenképpen érdemes részt venni – mondja a szakértő hozzátéve, hogy az ország több pontján végeznek ilyet a Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközösség önkéntesei. A csoport azt is szeretné elérni, hogy a saját szervezetünk működésének ismerete alapvető készség legyen már a fiatal lányok körében is, ezért kiegészítő programként iskolákban is tartanak drámapedagógiai módszerekkel megvalósuló, játékos foglalkozásokat. A természetes módszerről egyébként könyv is készül, de Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes szerint ez nem pótolja a személyes konzultációkat, ahol a tanácsadók folyamatos kapcsolatban állnak a “páciensekkel”, és az adott helyzethez igazítva segítik őket a módszer alkalmazásában.

Ingyenes tanácsadás látogatható szerdánként 5 és 7 óra között Budapesten a Ferenciek terén, egyéni egyeztetés alapján. Bővebb információért látogassunk el a TCST honlapjára.