Kispapává válni – avagy mit várhatsz Tőle várandósan

Egyáltalán nem könnyű a kispadon ülve figyelni az eseményeket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2012. április 20. czefernek.lena

A legtöbb nő tisztában van vele, miféle érzelmi hullámvasutazás vár rá a terhesség alatt. De mi van az apukákkal? Ők mit éreznek mikor az örömhír után lassanként szembesülnek partnerük növekvő pocakjával és duzzadt bokájával? Egyáltalán nem könnyű a kispadon ülve figyelni az eseményeket!


Dr. Louann Brizendine neurológus-pszichológus a férfi agyának működéséről szóló könyvében (The Male Brain: A Breakthrough Understanding of How Men and Boys Think), kitér azokra a változásokra is, amelyet a partner látható várandóssága okoz (a férfiaknál ugyanis a látható jelek tudatosítják leginkább a közelgő apává válást). A szakértő szerint a férfiből apává válása valós fizikai, érzelmi és hormonális tüneteket okoz az erősebbik nemben a terhesség előrehaladtával.

Íme, 7 dolog, amire várandósságod alatt számíthatsz Tőle:

1. Házsártossá válik

Majd kiugrott a bőréből a hír hallatán, ám mostanra tiszta idegbeteg. Szerencsére ez a későbbiekben enyhülni fog. A legrosszabb a terhesség 6-8. hete környékén, ilyenkor a legidegesebbek és leginkább stresszesek a leendő apukák. Hogy miért? Mi nőként már sokkal korábban szembesültünk a terhesség lehetőségével, a terhességi teszt csíkjainak megjelenésekor egy-két hónap előnyünk van a férfiakkal szemben a hír feldolgozását illetően. „Amikor a férfiakban tudatosul a terhesség ténye, mi nők már szinte túlvagyunk a hírek feldolgozásán. Ők viszont kezdetben nagyon izgatottá válnak, ami végül idegeskedésbe csap át, s úgy érezhetik, egy száguldó, irányíthatatlan vonaton ülnek. Ezek az érzések egy új hormon hatására enyhülnek a későbbiekben.

2. Neki is megvan a maga hormonális hullámvasútja!

Azt régóta tudjuk, hogy az anyák hormonszintje megugrik a terhesség alatt, de mostanra kiderült, hogy a férfiak szervezetében is történnek hormonális változások. Az anya által termelt – verejtékkel távozó feromonok csökkentik a tesztoszteron termelődését, sőt, növelik a férfiakban is megtalálható prolaktin (tejtermeléáshez szükséges hormon) növekedését. Mindez olyan módon segíti az apává válás folyamatát, ahogyan a fiúból férfivá válás alatt működő hormonok szabályozása.

3. Neki is kell terhesnadrág!

Azt már mindannyian hallottuk, hogy a férfiak sokszor maguk is felszednek némi súlyfelesleget a terhesség alatt, de ez a szimpátia-szimptóma akár erősebb is lehet a kelleténél. A Couvade (Francia szó, jelentése kikelt)szindrómának keresztelt tünetegyüttes nem is olyan ritka, s a második trimeszter kedetétől jelentkezhet. Hatására párunk nem csak hízni kezd, de a terhesség egyéb kellemetlen tünetét is produkálhatja, például a hányást vagy az émelygést.

4. Fészket rak

Ha eddig is szorgoskodott a ház körül, akkor ez most fokozódhat. A várandós kismamákhoz hasonlóan a férfiak is fészekrakó üzemmódba kapcsolnak a terhesség alatt. Ez azonban a férfiak esetében kimondottan a házépítésre vonatkozik. Míg a nők egy puha kis jószágot látnak maguk előtt, akiket puha ruhákba kell öltöztetni, a férfiak inkább a gyerek ellátásához szükséges kütyükre – új családi autó, babakocsi, etetőszék – koncentrálnak.

5. Igazán odafigyel!

Talán nem minden szavadra figyel olyan feszülten (még ha a gyerekbútorokról beszélsz is éppen), de a férfiak hallóközpontja átalakul a terhesség alatt. Csodák csodájára így képesek lesznek olyan zajokat is meghallani – például a gyereksírást – amely korábban teljesen elkerülte volna a figyelmüket. Mivel az újszülöttek 24 órás szolgálatot kívánnak, a természet mindkét szülő agyát átformálja a folytonos készültség érdekében. Az anyukák hallása persze így is jobb lesz a partnerüknél, de legalább a férfiak érzékei is kiéleződnek a feladatra.

6. Ez szerelem!

Noha a férfiak fizikailag nem kapcsolódnak a magzathoz, mégis megtelnek a megbonthatatlan fizikai kötődés által kiváltott intenzív szeretet érzésével. A halláshoz hasonlóan más érzékszerveik is kifinomulnak, mintha újra szerelembe estek volna. Ez az újfajta érzelmesség már a baba születése előtt megkezdődik, de a bőr által érzékelt fizikai kontaktus és a kisbaba látványa még jobban felerősíti. „Ugyanaz az agy, amely teljesen kitöltődött a vasárnapi meccs gondolatával, most csak a baba körül forog”.

7. Apu/baba összhang

Abban semmi különös nincsen, hogy a baba és a mama szíve azonos ütemben ver, de a hormonok megfelelő kombinációjának hatására újfajta agyi kapcsolatok jönnek létre, amelyek fizikai érintkezéssel párosulva az apukák és a babák között is különös szinkronhatást érnek el.  „Ehhez arra is szükség van, hogy az anyukák bízzanak párjukban és hagyják az apákat is érvényesülni! Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak másként (és a baba fejlődése szempontjából fontos módon) viselkednek ha anyu nincs ott vagy nem figyel…