Magzatmegfordítás – a gyengéd megoldás, ha a baba farfekvéses

Bármi legyen is az oka annak, hogy egy baba lábbal előre akar megszületni, nagyon sok esetben mégis rá lehet bírni, hogy mégis megforduljon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2016. április 29. Gyarmati Orsolya

A babák nagy része magától „befordul” az anyaméhben, azaz fejjel lefelé helyezkedik el, felkészülve a születésre. Vannak azonban olyan magzatok, akik fejjel felfelé maradnak még az utolsó hetekben is. Ők a farfekvéses babák, akiket sokszor császármetszéssel emelnek ki az anyaméhből, mert az orvosok nagy része túl kockázatosnak tartja a lábbal előre történő természetes szülést. Pedig sok esetben van megoldás: a magzatmegfordítás.


Annak, hogy miért nem fordul egy baba fejjel lefelé, amikor közeledik a szülés ideje, több oka is lehet: a túl rövid köldökzsinór megakadályozhatja a magzatot a pozícióváltásban, ahogy az is, ha a zsinór rátekeredik. Előfordulhat, hogy a méh nem fejlődött ki tökéletesen, túl „feszes”, és ez akadályozza a a babát a mozgásban, vagy a magzatvíz túl kevés.

A faros szüléseknél az egyik fő veszélyforrás, hogy a fej halad át utoljára a szülőcsatornán, a köldökzsinór pedig egészen addig elzáródik, amíg a baba meg nem születik. Ez a helyzet komoly keringési zavart, egyes esetekben a keringés megszűnését jelenti a baba szervezetében, s az ezzel járó oxigénhiány miatt az agy komolyan károsodhat.

A farfekvéses babákat akkor is császárral emelik ki, ha túl korán akarnak világra jönni, ha a magzat életjelei romlanak, ha teljes farfekvés esete áll fenn, ami azt jelenti, hogy a baba felhúzza a térdét és lábbal előre születne meg, ha a magzat egyik lába előrelóg, ha túl nagy (négy kg feletti), vagy ha az anya medencéje túl szűk.

Bármi legyen is az oka annak, hogy egy baba lábbal előre akar megszületni, nagyon sok esetben mégis rá lehet bírni, hogy mégis megforduljon – természetesen csak akkor, ha ez nem jelent veszélyt az anyára vagy rá nézve. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a farfekvéses babák felét sikerrel meg lehet fordítani, méghozzá kívülről, gyengéden, fájdalommentesen.

Nálunk csak szülész-nőgyógyász, számos külföldi országban viszont bábák is végezhetnek külső megfordítást. Az első terhességeknél a sikeres megfordítások aránya kicsit alacsonyabb, második, harmadik babáknál már jóval magasabb, akár 60 százalék is lehet.

A magzatfordítás talán legnagyobb előnye, hogy az édesanya a helyére „igazgatott” babát megszülheti természetes úton, császármetszés nélkül. Bár vannak kórházak, pontosabban orvosok, akik a farfekvéses babákat is engedik hüvelyi úton világra jönni, számuk sajnos elenyésző.