Meglepő tények a baba nyaka köré tekeredett köldökzsinórról

Szerencsére a magzatoknak nincs szükségük a légcsövükre és a tüdejükre születés közben, hiszen ilyenkor az oxigént éppen a köldökzsinóron keresztül kapják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2015. március 04. Gyarmati Orsolya

Nagyon sok anyuka fél attól, hogy a köldökzsinór a baba nyaka köré tekeredik, miközben épp világra jönnek.Szerencsére a magzatoknak nincs szükségük a légcsövükre és a tüdejükre születés közben, hiszen ilyenkor az oxigént (és más, nagyon fontos tápanyagokat) éppen a köldökzsinóron keresztül kapják.


Többek között ezért is lenne fontos, hogy születés után még legalább két percig ne vágják el a köldökzsinórt, hiszen ez biztosítja számára az életet egészen addig, amíg a feje ki nem bújik. Egyébként ez az oka annak is, hogy a babák nem fulladnak meg vízben születés esetén.

Nézzünk néhány további fontos tényt a köldökzsinórról és a nyak köré tekeredésről:

A babák egyharmada köldökzsinórral a nyakán születik

Ebben nincs semmi veszélyes vagy különleges. Számos orvos meg sem említi ezt a tényt a zárójelentésben.

Az egészséges köldökzsinór felszínét egy finom, nyálkás anyag borítja

Az emberi test tökéletesen van megalkotva – a túlélés érdekében. Az egészséges köldökzsinórt vastagon borítja az ún. Wharton-kocsonya, ami a zsinórban található vérereket védi és meggátolja, hogy a zsinór összenyomódjon a baba mozgása következtében.

A születés közben felmerülő problémák nem hozhatóak összefüggésbe a baba nyaka köré tekeredett zsinórral

Valószínűleg nehéz elhinni, különösen azoknak a szülőknek, akik elvesztették a kisbabájukat, akiknek a nyakuk köré volt tekeredve a köldökzsinór. Ám a kutatások azt mondják, a szülés közbeni komplikációk nem függnek össze a nyak körüli zsinórral.

A nyak köré tekeredett zsinór NEM indokolja a császármetszést

A brit Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma úgy fogalmaz, hogy „egyetlen kutatás sem támasztotta alá, hogy a császármetszés hatékony lenne abban az esetben, ha a köldökzsinór a magzat nyaka körül van.

A magzati károsodások és az esetleges tragédiák a legtöbb esetben a különböző orvosi beavatkozásoknak „köszönhetők”

A különböző orvosi beavatkozások, például a szintetikus oxitocin alkalmazása könnyen vezethet tragédiához. Ha egyszer bekötik, a szülés végéig adagolják. Ráadásul, ha az anya még epidurális érzéstelenítést is kér, akkor egyrészt az oxitocin teljesen abnormálisan erős méhösszehúzódásokat idéz elő, miközben az anya semmit nem érez abból, ami a szervezetében végbe megy. A vérkeringés és az oxigénellátás csökken (már csak azért is, mert a nőnek az epidurál miatt a hátán kell feküdnie mozdulatlanul), ami könnyen szívproblémákhoz és keringési rendellenességhez vezethet a magzatnál, akit emiatt császármetszéssel kell kiemelni az anyukájából. Ha viszont pont olyan babáról van szó, akinek egyébként a nyaka körül van a köldökzsinór, az orvosok a legtöbb esetben azt mondják, ezért van szükség a császárra.

(via)