Mennyibe kerül egy gyermek felnevelése?

Átlagosan mennyibe kerül egy gyermek felnevelése ma Magyarországon?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2019. június 12. Juhász Anita

A várandósság

A várandósság alatt a leendő szülők már készülődnek a gyermek érkezésére. A statisztikai adatok szerint ebben az időszakban valamivel több, mint 400 ezer forint kerül elköltésre. Ez egy minimum összeg, amibe beletartoznak az olcsóbb babaholmik és a legalapvetőbb és legszükségesebb orvosi költségek, vizsgálatok. Ezek a dolgok általában használtak (főleg a babakocsi és a bababútorok), tehát a minőségibb vagy luxus termékek esetében az említett kiadás akár kétszer annyi is lehet. Az első gyermekes szülők a tapasztalatlanságukból adódóan hajlamosak túlköltekezni, hiszen mindent meg akarnak adni a közelgő jövevénynek. Ezért néha felesleges költségekbe verhetik magukat, de az is előfordulhat, hogy személyi kölcsönt vesznek fel a kiadások fedezésére.

Az első hat év

Fontos leszögezni, hogy a születés után a gyermekkel kapcsolatos kiadások nem egyenletesen oszlanak meg, hanem valamilyen esemény (például iskolakezdés) okoz nagyobb terhelést a családok számára. Az első hat év minimum költségeit másfél millió forintra becsülték, ami azt jelenti, hogy a család mindenből a legolcsóbbat szerezte be. Ebben az esetben gyakoriak a használt ruha vásárlások, a gyermek állami bölcsődébe vagy óvodába jár és kevés ajándékot, játékot kap. Abban az esetben, ha már kilátásba kerül a magánóvoda, a gyermekre új ruhákat adnak és több játékot adnak neki, akkor ez az összeg akár 4,5 millió forint is lehet. Ez még nem luxus kategória.

Az iskolakezdés

Ez az időszak nagy terhet jelent a családok számára. Az iskolakezdési pakk mostani ára 50 ezer forintra tehető. Ebbe beletartoznak a könyvek, a füzetek, az írószerek, az új iskolatáska és tornaruha. Az összegbe nem tartozik bele az, ha a gyermek a tanuláshoz szükséges új íróasztalt, szekrényt és széket kap. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a megvásárolt iskolai dolgok fogyóeszköznek számítanak, ezért havonta akár 2 ezer forint is elmehet ezek pótlására. Természetesen ez csak egy minimum ár.

Az ingázásról sem szabad elfeledkezni. A fővárosban élő család esetében a BKK-bérlet havi 3450 forint, az éves pedig 37800. A vidéki buszok és a vasút esetében nem lehet pontos árat megszabni, mivel az nagyban függ a megtett út hosszától. A jegyárakat átlagosan nézve 15 kilométerenként 2000 forinttal kell havonta számolni.

Egyéb kiadások és ünnepek

A mai világban nagyon fontos, hogy a gyerek különórákra járjon. Ezzel nem csupán lehetőséget adunk neki a tanulásra, de az ilyen alkalmak során kikapcsolódhat, pihenhet és hasonló érdeklődésű gyerekek között lehet. Egy kicsiknek való magánóra nagyjából 4 ezer forint környékén mozog. Ha a karácsonyi időszakot és a nyári szünetet leszámítva 42 héten át küldjük őt különórákra, akkor éves szinten 168 ezer forintot áldoz a szülő az ilyen jellegű foglalkozásokra. A nyári időszakokban általában táboroztatni szokták a gyerekeket. Itt nehéz konkrét kiadásokat meghatározni, hiszen nagyon sok különféle tábor létezik. Általánosságban véve egy átlagos öt-hat napig tartó foglalkozás ajánlata 30 ezer forintnál kezdődik.

Az egyéb kiadások képlékenyek, hiszen a gyereknek biztosan kell megfelelő utcai, sportos és alkalmi ruházat, cipő, szülinapi és karácsonyi ajándékok. Az általános statisztikákba az olyan kiadások, mint az egészséges étkezés nem kerül bele, hiszen ezek szinte kiszámíthatatlanok.

Egy átlagos család akár 50 ezer forintot is szánhat a gyerek karácsonyi és születésnapi ajándékaira. Sokszor ezekbe nem csak a szülők, hanem a közelebbi rokonság is beleszáll, ezért ez talán kevesebb terhet jelent számukra.

Az olyan extra kiadásokkal is számolni kell, mint a digitális eszközök vásárlása, valamilyen hobbi vagy a fogorvos. A fogszabályozás kétéves folyamata 600 ezer forintra rúg, amelyet a szülőknek kell állnia.

A zsebpénz

A zsebpénzzel kapcsolatos vélemények megoszlanak a szülők között, de a gyermekpszichológusok azt tanácsolják, érdemes zsebpénzt adni a gyereknek. Ennek köszönhetően már fiatalkorukban megtanulhatnak bánni a pénzzel, megismerhetik a takarékoskodás és a gazdálkodás fogalmát. A legtöbben azt javasolják, heti lebontásban érdemes kisebb összeget adni, mert ezzel a szülő kordában tudja tartani a költést. Ez a heti összeg általában 3-5 ezer forint szokott lenni.

A számok jól mutatják, hogy az egyszeri, nagyobb kiadásokat leszámítva egy gyerek több, mint havi 100 ezer forintot  jelent a szülők számára. Azt sem elhanyagolható tény, hogy a születés után számított első néhány évben általában az egyik fél fizetése kiesik. Természetesen a cikkben említett összegek egyfajta minimumként, átlagként szolgálnak, de az jól látható, hogy még így is közel 20 millió forintba kerül egy gyerek felnevelése. Az egyetemmel kapcsolatos kiadások pedig még szóba sem jöttek.

Fotó: Pixabay