Mi az a cumizavar?

Ezen a néven szokás emlegetni a nyugtató, más néven játszó cumival és az etetőcumival összefüggésbe hozható szoptatási problémák összességét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2015. október 12. Gyarmati Orsolya

Ezen a néven szokás emlegetni a nyugtató, más néven játszó cumival és az etetőcumival összefüggésbe hozható szoptatási problémák összességét.


Lássuk, miben is nyilvánul ez meg, hiszen a kapcsolat nem mindig egészen nyilvánvaló, és mivel hatása nem feltétlenül azonnal, hanem néha hosszabb idő elteltével, esetleg más jelenséghez, például fogzáshoz kapcsolódva jelentkezik, felismerése nem mindig egyszerű.

Mit takar ez a kifejezés?

Lényege, hogy a korábban jól szopó (kizárólagos szoptatás mellett is jól gyarapodó) csecsemő egyre inkább elutasítóvá válik a szoptatás során. Ez például a következő jellemző viselkedésekben nyilvánulhat meg:
– A baba teljesen vagy részlegesen elutasítja a mellet, mert elkezdi előnyben részesíteni a cumisüveges etetést, illetve nem hajlandó annyi időt mellen tölteni, amennyi a tej újratermelődéséhez szükséges volna.
– Romlik a szopási technika, kisebesedik a mellbimbó, mert a csecsemő elkezdi hasonlóan szívni, mint a cumisüveg szopókáját, ahelyett, hogy a “zsemlébe harapós” technikát alkalmazná, vagyis ásításszerűen nagyra nyitná a száját. Továbbá előfordul, hogy nyelvét felpúpozza, és kifelé löki a bimbót, ahelyett, hogy nyelvével körülölelné a bimbót, és így tartaná.
– Csökken a szopás hatékonysága. Jellemző példa: az anya úgy érzi, az esti órákban kevesebb a teje, és ez nem elég a babának, mert elégedetlen, noha a gyarapodás jó. Ezért reggel lefeji a tejet, és este odaadja cumisüvegből. Így a baba nem kerül gyakrabban mellre, és az élettani szempontból normálisnak mondható több, kisebb adag helyett egy rövidebb szopást követően cumisüvegből lakik jól, majd ezután hosszabban alszik. Így még az éjszakai szopás is elmarad, vagy jelentősen hajnal felé tolódik. Az anya úgy tapasztalja, hogy a baba egyre kevésbé üríti ki a mellét, ezért a tejtermelés is csökkenni kezd.
– Számos kutatás igyekszik megválaszolni azt a kérdést, hogy a szoptatás időtartamát csökkenti-e a cumihasználatból fakadó cumizavar, erre azonban a jelenleg rendelkezésünkre álló eredmények alapján nem lehet válaszolni. A szoptatási tanácsadók azonban mindennapos tapasztalataik alapján látnak összefüggést a cumihasználat és a szoptatás rövidebb időtartama között.