Mikor kell a szülést indítani?

Mi nők nagyon sokfélék vagyunk. Akinek a szokásosnál hosszabb a ciklusa, annak másként kellene számolnia a terminus napját is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2016. április 13. Gyarmati Orsolya

A babák közel 90 százaléka egészségesen megszületne mindenféle beavatkozás nélkül. Mégis alig hallunk olyan szüléstörténetet, amelyben ne jelenne meg mesterséges elem, ne hagyná ott nyomát az orvosi technológia. Lássunk tisztábban! Nézzük most az első lépéseket!


Terminustúllépés vagy túlhordás?
A túlhordás veszélyes lehet a babára nézve, ezért bizonyos esetekben a legjobb döntés a szülés megindítása. Az ám, de mit is nevezünk túlhordásnak? Bizonyos szülészeteken már a terminus napján indítják a szülést, van, ahol a terminus idején csak befektetik az anyát, és megfigyelik, és van, ahol csak be kell járni ellenőrző vizsgálatokra, de amíg a baba jól van, nem indítanak. A szakirodalom a betöltött 42. hétig terminustúllépésről beszél, és csak ezután következik a túlhordás, amikor javasolt a szülés megindítása. Mi nők nagyon sokfélék vagyunk. Akinek a szokásosnál hosszabb a ciklusa, annak másként kellene számolnia a terminus napját is.

Ha a baba bajban van
Fontos, hogy a baba minél előbb világra jöjjön, ha már nem gyarapszik megfelelően az anyaméhben. Az is előfordulhat, hogy csökken a súlya. Ennek az az oka, hogy a méhlepény nem tudja elég tápanyaggal ellátni a magzatot. Ilyenkor jobbak az esélyei az egészséges fejlődésre idekint, még akkor is, ha nem töltötte be a 37. hetet. Ha idő előtt megreped a magzatburok, vagyis akkor, amikor még nincsenek méhösszehúzódások, nő a fertőzés esélye. A megfigyelések szerint a babák 98 százaléka a burokrepedés után két napon belül minden beavatkozás nélkül megszületik. A fertőzés lehetőségét azzal csökkentheti az orvos, ha nem végez hüvelyi vizsgálatot. Ám, ha bármi fertőzésre utal (az anya lázas, a magzatvíz bűzös), akkor haladéktalanul meg kell indítani a szülést. Ma általános gyakorlat, hogy elfolyt víz esetén a burokrepedéshez képest 6-24 órán belül megindítják a szülést, akkor is, ha nincs fertőzésre utaló jel. Az, hogy 6 vagy 24 óra a türelmi idő, kórháza válogatja.