Mindent a szülés utáni depresszióról – 1. rész

Minden hetedik nőt érint. Minden ezrediknél súlyos pszichózis alakul ki, amikor az anya akár önmaga vagy gyermeke ellen is fordulhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2016. augusztus 27. Gyarmati Orsolya

Minden hetedik nőt érint. Minden ezrediknél súlyos pszichózis alakul ki, amikor az anya akár önmaga vagy gyermeke ellen is fordulhat. Gyakran mégsem veszi észre sem az orvos, sem a védőnő, sem a férj. A szülés utáni depressziót nehéz felismerni, arra pedig, hogy maga az anya döbbenjen rá: valami nincs rendben, nagyon kevés az esély…


„Ugyan már, csak egy kicsit megbolondultak a hormonjai, egy-két hét és újra a régi lesz!” Sajnos sokszor egy ilyen mondattal intézik el a levert, kedvetlen, apatikus, egyik sírógörcsből a másikba eső kismamát. A szülés utáni depresszió (post partum depresszió – PPD) számtalan tünetet produkál a szomorúságtól a levertségig, az álmatlanságtól a túlzott alvásigényig, a habzsolástól az étvágytalanságig, a szorongástól az ingerlékenységig. Bár a PPD kialakulásának okaként legtöbbször a hormonháztartás felborulását szoktuk megjelölni, valójában nem pontosan tisztázott, mi is okozza a ezt a hatalmas, a mentális, érzelmi és fizikai változást. Mert a szorongás a szülői szereptől, a félelem attól, hogy egy kisbabáról kell gondoskodni és hogy az élete az anyától függ, a kontrollvesztéstől való pánik nem intézhető el a hormonális változásokkal. És éppen azért, mert annyira sok és olyan sok tünete van, amelyek ráadásul képesek önmaguk ellentétébe csapni, a PPD-t rendkívül nehéz felismerni.

Alíznál az első gyerek után jelentkeztek a PPD tünetei, ám erre senki nem figyelt fel. Alíz egész nap egyedül volt otthon a kisbabával. Férje a szülés után egy hétten visszament dolgozni, versenyszféra, aki lemarad, az kimarad, tudod, hogy van ez, szívem. A nagyszülők több száz kilométerre éltek, ráadásul Alízék nemrég költöztek új városba, nem ismertek senkit. A baba születése után Alíznak egyedül a gyerekorvossal és a védőnővel volt kapcsolata, de a rövid vizsgálatok, bes zélgetések során egyik szakembernek sem tűnt fel Alíz monoton hangja, apatikus arckifejezése és az, hogy ha a gyerek felsírt, az anyuka mennyire ingerült lett. Két hónap telt el így, míg egy napon Alíz este lefektette a kisbabát, majd bevett egy marék altatót. A férje egy órával később találta meg, épp idejében ahhoz, hogy kihívja a mentőket. A kórházban szerencsére sikerült megakadályozni a tragédiát, ám ez a jel kellett ahhoz, hogy kiderüljön: Alíz a PPD legsúlyosabb formájában szenved.

Az Egyesült Államokban a gyermek- és csecsemőgyilkosságokat elsősorban PPD-ben szenvedő anyák követik el. Talán még emlékszünk arra a 2001-ben történt szörnyű tragédiára, amely során Andrea Yates ötödik gyermeke megszületése után minden gyerekét belefojtotta a kádba, majd telefonált a férjének és a rendőrségnek, hogy tettét elmondja nekik. Bár szívesen írnánk, hogy a hasonló esetek viszonylag ritkák, de sajnos nem így van: az USA-ban az egyik vezető oka az egy év alatti gyerekek haláleseteinek, az a PPD, pontosabban annak pszichotikus formája.

Tünetlista

A PPD tünetei a szülést követő egy-másfél évben bármikor megjelenthetnek. A szimptómákat az alábbi listában szedtük össze:

–          szomorúság

–          reménytelenség-érzés

–          alacsony önbecsülés

–          bűntudat

–          alvási és étkezési zavarok

–          képtelenség a megnyugvásra

–          kimerültség

–          ürességérzés

–          arra való képtelenség, hogy az anya olyan dolgokban lelje örömét, amelyek korábban élvezetet okoztak neki

–          bezárkózás (emberektől)

–          energiahiány

–          frusztrálhatóság

–          annak érzése, hogy az anya nem alkalmas a baba ellátására

–          csökkent vagy megszűnő szexuális vágy

–          szorongás

–          a babához való kötődésérzés hiánya

–          zavarodottság, félelem

–          sírás, sírógörcsök

–          türelmetlenség

–          koncentrálásra való képtelenség

–          elidegenedés mindenkitől

–          öngyilkossági gondolatok (pszichotikus szint), vagy a baba bántalmazásáról szőtt tervek (pszichotikus szint)

–          menekülési vágy otthonról

A PPD kezdete és időtartam

A PPD általában két héttel- egy hónappal a szülés után kezdődik, bár tanulmányok arra is rámutattak, hogy a depresszív epizódok már a szülést megelőzően is megjelenhetnek. A szülési utáni depresszió hónapokig, vagy akár 1-1,5 évig is eltarthat.

Anya-baba kapcsolat

 A PPD természetesen nagyon súlyos hatással van az anya és a kisbaba közötti kapcsolatra, és komolyan befolyásolja a gyermek fejlődését. APPD egyik jellemzője, hogy az anya nem tudja ellátni a babát, nem tud vele foglalkozni, nem reagál az igényeire, a jelzéseire. A PPD-s anyák gyerekei később nagy arányban küzdenek érzelmi és viselkedési problémákkal és gyakran diagnosztizálják őket valamilyen pszichiátriai kórképpel, vagy hiperaktivitással. Ezerből egy-két esetben a PPD postpartum pszichózisba fordul, amely közvetlen veszélyt jelent a baba életére nézve. A pszichózis e fajtája jellemzően olyan anyák körében jelentkezik akiknek van már valamilyen pszichés kórtörténete, de kivételek is előfordulhatnak.

Okok

Valójában nem lehet tudni, mi váltja ki pontosan a PPD-t. Hormonális változások, genetika, korábbi traumák, nagy változás a korábbi élethez képest… általában ezeket szokták az okok közé sorolni, ám a pontos magyarázat egyelőre még várat magára, már csak azért is, mert a PPD-t apáknál is ki tudják mutatni, pedig az ő esetükben nem lehet komolyabb hormonális változásokról beszélni. Ráadásul nagyon sokszor előfordul, hogy az első gyerek születése után egyáltalán nem lesz depressziós az anya, a másodiknál meg igen.

Rizikófaktorok

Bár az okok, amelyek kiváltják a PPD-t pontosan nem tisztázottak, vannak olyan tényezők, amelyek egyértelműen növelik a kockázatot, ezek pedig a következők:

–          szülés előtti depresszió és szorongás

–          a felmenők között előfordult már depresszió

–          baby blues

–          szüléshez kapcsolódó trauma

–          az anyának volt halva született kisbabája vagy vetélése

–          tápszeres táplálás szoptatás helyett

–          dohányzás

–          alacsony önbecsülés

–          stressz a gyerekneveléstől

–          kevés támogatás a környezettől

–          rossz házastársi viszony vagy gyerekét egyedül nevelő anya

–          a baba nem volt tervezett

Baby blues

A baby blues az anyák 80 százalékát érinti, és általában a szülést követő két hétig tart. A tünetek enyhe depressziós jellemzővel bírnak. Ha a baby blues tovább tart, mint két hét, akkor már PPD-ről beszélhetünk.

Pszichózis

A posztpartum pszichózis (PPP) egy önálló pszichés probléma, amelyet sajnos időnként összekevernek a PPD-vel. Mint írtuk, ezer esetből 1-2 olyan van, amikor a PPP kialakul és olyan tünetei vannak, mint a hallucinációk, a delúziók, a szétesett beszéd és / vagy viselkedés, az öncsonkításra, öngyilkosságra irányuló gondolatok, a baba bántalmazására, megölésére irányuló gondolatok  és –  a legsúlyosabb esetekben – azok megvalósítása. Felmérések kimutatták, hogy az olyan nők esetében, akiknek van a kórtörténetében bipoláris zavar vagy skizofrénia,  100-szor nagyobb a PPP kialakulásának esélye, mint az ilyen zavarral nem rendelkező anyáknál.

Cikkünk második részében megszólaltatunk egy szakértőt és összegyűjtjük, hová lehet fordulni, ha felmerül akár a PDP, akár a PPP gyanúja.