Mit tegyünk, ha nem akar szopizni a baba?

Hogyan segítsünk az anyának és a kisbabának az egymásra hangolódásban? Az alábbi pontokból kiderül!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2016. június 17. Csontos Dóra

Az édesanyák legnagyobb félelme talán az, hogy az újszülöttjük nem akar szopizni. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan segítsünk az anyának és a kisbabának az egymásra hangolódásban? Az alábbi pontokból kiderül!


Kezdd el időben a felkészülést!

Az anyatejes táplálás a legfontosabb egy újszülött számára, ezért nagyon fontos, hogy az édesanyák ne a tápszerhez nyúljanak, ha valami gond adódik a szoptatással. Az anyatejben annyi fontos immunerősítő és hasznos tápanyag van, hogy célszerű a piciket legalább féléves korukig szoptatni. Éppen ezért célszerű, hogy a felkészülést már a szülés előtt megkezdjék az édesanyák.

„Bababarát Kórház kezdeményezésünk egyik fő eleme, a szülés előtti szoptatásra való felkészítés, majd a születés után az újszülött közvetlen mellre tétel lehetőségének biztosítása. A sikeres szoptatás eléréséhez a jó kezdet elengedhetetlen. De sikeres kezdet után is adódhatnak problémák, ezek megoldására képzett egészségügyi szakemberek és laktációs tanácsaduk állnak az édesanyák rendelkezésére.” – A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság honlapján megtaláljátok a Bababarát Kórházak listáját, ahol segítenek abban, hogy a lehető legjobban menjen a szoptatás.

A kezdő édesanyák szorongása

Mindannyian tudjuk, hogy a rémhírek terjednek leginkább, így nem is csoda, hogy sok édesanya már előre fél a szüléstől vagy a szoptatástól. Ezt a szorongást a kicsi is megérzi, aki így könnyen frusztrálttá válik, és így természetesen nem megy a szoptatás sem. Ne görcsöljünk rá! Nyugodtan vonuljunk el kettesben a kicsivel erre az időre, nem kell, hogy tömeg vegyen minket körül, majd vetkőzzünk le legalább deréktól felfelé. Ez elősegíti a bőrkontaktust, ami segít megnyugtatni a babát és nem utolsó sorban minket is. Amint a kicsi lenyugodott próbáljuk meg a szopiztatást. Nem kell megijedni, ha nem megy elsőre. Ez kettőtökről szól, szánj időt és energiát magatokra.  

Ez persze nem azt jelenti, hogy rá kell erőszakolni a gyerekre a szopizást, de hagyni kell, hogy a maga tempójában induljanak be a dolgok. Vannak olyan kicsik, akik először nem akarnak cicizni, sírnak és ellenállnak. Nem szabad kiborulnod! Adj magatoknak időt és pár nap múlva próbálkozzatok újra, az alábbi tanácsok segítségével.

Szánj időt a mellrehelyezésre

Sok esetben a kicsi azért nem fogadja el a cicit, mert nem kényelmes neki az adott póz, vagy a mert fájdalmat okoz a szoptatás az anyának és a babának egyaránt. Ha a baba és te is kellően kitartók vagytok, próbálkozzatok 10 percig a helyes mellrehelyezéssel. Ennél tovább felesleges, mert a baba türelmetlenné válik és teljesen elutasíthatja a mellet.

A helyes mellrehelyezés: A baba szélesre tátja a száját, és a mellbimbót az udvarral együtt mélyen bekapja. A mellbimbónak egész a puha szájpadig kell érnie hogy sértetlenül megússza a szopizást, különben a baba nyelve a kemény szájpadhoz préseli, ami fájdalmat, sebesedést okozhat – olvasható a szuleselmeny.wordpress.com-on. A baba ajkainak kifelé kell fordulniuk. A szopi nem szabad hogy fájjon. Ha fáj, nincs jól a mellen a baba, törd meg a vákumot az ujjad bedugásával és húzd ki a melled a szájából, majd próbálkozzatok újra.

Kényelmes szoptatás pozíciók

Nagyon fontos, hogy mindig a lehető legkényelmesebb testtartásban ülj vagy feküdj a szoptatás alatt. Ha terhelve van bármelyik testrészed akkor csak frusztrált leszel, amit a baba is megérez. A három legkényelmesebb póz egyike a fekve szoptatás. Ez jó a császáros kismamáknak és azoknak is, akik éjjel kelnek fel a kisbabához. Így kényelmesen, összebújva lehet táplálni a gyermeket. Fontos, hogy a kicsi feje is alá legyen támasztva. A második póz, amikor az édesanya a ölébe egy párnát helyez és a kisbabát arra helyezi rá, majd így adja a szájába a mellbimbót. A harmadik, általánosságban elterjedt szoptatási póz, amikor az anyuka egy karosszékben ül, amibe kényelmesen hatra dőlhet, karjait megtámaszthatja, így nem a kicsi súlyát nem kell tartani. Ez azért célszerű, mert az első időkben a pici egy óráig szopizhat, mire teljesen ráérez a dologra, addig pedig nem kényelmes feszülő háttal vagy bedurrant karokkal tartani a csecsemőnket. Hallgassátok meg egy dúla tanácsait a Femina oldalán, aki egy videón mutatja meg a helyes szoptatási pozíciókat.

Fordulj szoptatási tanácsadóhoz!

Nem szégyen segítséget kérni, ezt mindenképp tartsd észben. A szoptatási tanácsadók azért vannak, hogy segítsenek, hiszen ők is édesanyák, akik tudják, hogy min mész keresztül. Az akkreditált La Leche Liga szoptatási tanácsadók saját szoptatási tapasztalattal rendelkező, képzett szakemberek, akik ingyenes telefonos tanácsadással és baba-mama csoportokban segítik a hozzájuk forduló édesanyákat. Ha szoptatással kapcsolatos problémátok, kérdésétek van, amire nem találtok választ a honlapjukon található írások között, forduljatok bizalommal tanácsadóikhoz.

Szoptatási ambulanciák – telefonos és/vagy személyes konzultáció

Szoptatási ambulancia – Fővárosi Szent István Kórház (Budapest IX., Nagyvárad tér 1.) Tel.: (1) 216-0350, 1644-es mellék. Vezetője: dr. Sarlai Katalin

Szoptatási tanácsadás – Ózdi Városi Kórház Szülészete, Telefonszám: (48) 574-400, 174-es mellék. Vezetője: dr. Kós Csaba

Szoptatási ügyelet, munkanapokon – Győr, Vasvári Pál u. 2., 12.30–14.00. Telefonos tanácsadás 0-tól 24 óráig: (96) 418- 244, 1156-os, vagy 7986-os mellék. Vezetője: dr. Horváth Mária

Legyünk bababarát ország!

Az, hogy egy adott hely mennyire Bababarát nagyon sokat jelent a családok számára. Megkönnyítik a szoptatást és a mindennapi teendők intézését. A kormány feladata, hogy védje a családokat és kiemelten kezelje azokat a helyeket az országban, ahol bababarát szemlélet fogadja a szülőket. A Bababarát honlapon helyet kaptak a bababarát kórházak, bababarát rendelők, gyógyszertárak, illetve a bababarát területekkel kapcsolatos információk.