Négy generációra hat ki a várandósság alatti stressz

Egy új kutatás szerint, ha egy anya a várandósság alatt sokat stresszel, az a következő négy generációra is kihathat. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2014. szeptember 15. Gyarmati Orsolya

Egy új kutatás szerint, ha egy anya a várandósság alatt sokat stresszel, az egyrészt koraszüléshez vezethet, másrészt mindez a következő négy generációra is kihathat. 


A kutatást vezető Gerlinde Metz, a Lethbridge-i Egyetem munkatársa és csapata vemhes patkányoknál vizsgálta a stressz okozta tüneteket és problémákat, és figyelte meg a későbbi generációkra tett hatását.

“A kutatás során a legmeglepőbb eredmény nem az volt, milyen sokáig hat ki egyetlen nő stresszes állapota a leszármazottakra, hanem az, hogy a stressz hatásai minden generációval egyre erősebbek lettek,” mondta Metz az IFL Science-nek.

Az eredmények összhangban vannak olyan korábbi kutatásokkal, amelyek azzal foglalkoznak, hogyan fejeződnek ki egyes gének a stressz hatására. “A koraszüléseket számos tényező okozhatja, ám kutatásunkban arra mutattunk rá, hogy anyáink, nagyanyáink stresszes állapota hogyan képes befolyásolni még három-négy generációval később is a szülést,” tette hozzá Metz.

“Az eredmények értelmében számos komplex betegség okaiért az elődeinket ért traumák tehetők felelőssé. Minél jobban megértjük az örökölt epigenetikai lenyomatokat, annál inkánn képesek leszünk megjósolni és talán megelőzni is a jövőben kialakuló betegéségeket.”