Nehezen jön a baba – mit érez a férfi?

Van, aki könnyen teherbe esik – másoknak lassan jön a baba. Az odáig vezető az utat azonban nemcsak a nőknek, a férfiaknak is nehéz végigjárniuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2013. március 07. szabo.daniel

Van, aki nagyon könnyen teherbe esik – mások hosszabban és keservesebben jutnak el a várva várt babáig. Az odáig vezető az utat azonban nemcsak a nőknek, a férfiaknak is nehéz végigjárniuk.


Minden hatodik pár termékenységi gondokkal küzd. Gyakran évekig tartó, drága, fájdalmas és veszélyes beavatkozások sorozatára van szükség az eredményhez. A kezelésben részt vevő nők 90 százaléka szenved depressziótól, és minden ötödiknek megfordulnak a fejében öngyilkossági gondolatok. A szakértők szerint nem érhet ennél nagyobb kihívás egy párkapcsolatot, és a meddőségi kezelések pszichés terheitől nemcsak a nők szenvednek, hanem a férfiak is. Bár az ő nehézségeikről kevesebbet hallunk, nem szabad lebecsülni a bennük kavargó érzelmeket. Nehéz téma ez a férfiak számára, és nem szívesen osztják meg senkivel a bennük dúló viharokat. Különösen nem a párjukkal, akin amúgy is sok a teher ilyenkor. Ám a viselkedésük gyakran elárulja, hogy nincs minden rendben.

Sok nő tapasztalja, hogy a kezelés során partnerük is szenved a hangulatingadozásoktól. Gyakran minden ok nélkül provokálnak veszekedéseket, és nem ritkán úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne az egész dologhoz. Nem akarnak beszélni a kezelésről, arról, mi történik, sőt, egyre többet járnak el otthonról. Többet sportolnak, dolgoznak, akár még bulizni is többször mennek a nő nélkül, ami nyilván nem segít az otthoni hangulaton. Ám mindez nem jelenti azt, hogy érzéketlenek lennének a nő szenvedésével és erőfeszítéseivel szemben, csak azt, hogy ők is kínlódnak. Különösen akkor, ha ez egy hagyományos szerepeken alapuló kapcsolat, ahol a férfié volt eddig az irányító, védelmező szerep. Íme néhány a leggyakoribb férfigondok közül: