„A párom el akarja vetetni a gyerekünket!” – avagy mit tehet a férfi, ha ellenzi az abortuszt?

Noha a jog ez esetben nemigen hagy beleszólást a férfiaknak, mégis van egy sor dolog, amit megtehetnek annak érdekében, hogy megváltoztassák párjuk döntését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság Babavárás előtt
2017. július 18. Családháló

Ha egy párnak nem kívánt gyermeke fogan, és felvetődik a terhesség-megszakítás gondolata, az a legtöbb esetben nem csupán a nő, de a férfi számára is rendkívül nehéz és fájdalmas helyzet. Bár a legtöbb országban – ahogy hazánkban is – a döntés joga a nőt illeti, ez nem azt jelenti, hogy az apáknak nem lehet, nincs beleszólásuk. Noha törvényileg semmit nem tehetnek, van egy sor olyan dolog, amivel – amennyiben ők szeretnék, ha a megfogant baba megszületne – segíthetnek más belátásra téríteni párjukat.

Íme, néhány segítő tipp férfiaknak, akik szeretnének apák lenni!

 

Mondd ki, amit gondolsz!

Sok férfi gondolja úgy, hogy jobb, ha meg sem szólal ebben a nehéz helyzetben, s inkább hagyja, hogy a nő döntsön. Csakhogy a babához két ember kell – egy nő és egy férfi! Szóval ne tartsd magadban a véleményed! És most te vagy az egyik azon kevesek közül, akik tehetnek valamit azért, hogy ez a baba megszülethessen!

Egy abortusz nem tud megmenteni egy párkapcsolatot, sőt, sokszor egy sor előre nem látott feszültséget, szomorúságot, haragot, bűntudatot, ellentétet szül. Szóval ne maradj csendben, és ne add fel!

Gondoskodj a barátnődről vagy a feleségedről – segíts neki, hogy megtalálja azokat a támogató embereket és csoportokat, ahol a baba megszülése áll a középpontban. Ne add a beleegyezésedet az abortuszhoz – segíts más megoldást találni!

 

Gondold végig, mi mindent tehetsz!

Mivel azon vagy, hogy az abortusz helyett más megoldást találjatok, fontos tájékozódnod a lehetőségekről:

  • Mutass egy (nem durva) videót a barátnődnek / feleségednek, amin bemutatják, mi történik az abortusz során!
  • Keress tudományos, etikai vagy filozófiai érveket, amelyek az életet védik!
  • Nézz utána, milyen hatással van a terhesség-megszakítás a nők fizikai, lelki és mentális egészségére!
  • Menjetek el egy ultrahangra / magzati szívhangvizsgálatra!
  • Beszélj róla, mekkora most éppen a baba és mennyi mindene kifejlődött már!

 

Tudd, hol találsz szakértő segítséget!

Védőnők, tanácsadó szakemberek, honlapok, alapítványok… szerencsére sok helyről lehet felvilágosítást, információt, segítséget kérni. Egy kis kutatás a neten, és máris sorakoznak az olyan helyek, ahol minden opciót meg lehet tudni az abortuszon kívül.

 

Figyelj oda magadra!

Amikor megpróbálod meggyőzni a párodat, hogy ne vetesse el a gyereketeket, jó apa vagy, aki kiáll egy jó ügyért. Ha viszont, bár mindent megtettél, hogy párod megtartsa a babátokat, de ő mégis máshogy dönt, fontos, hogy segítséget kérj, mert nehéz időszakon fogsz keresztülmenni. Az abortusz sok férfi számára óriási trauma. De ne felejtsd el: nem vagy egyedül!