Sebgyógyulás császármetszés után

Az esetek többségében szerencsére gyorsan, szövődmények nélkül gyógyul a seb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság 0-12 hónap
2015. szeptember 03. Gyarmati Orsolya

Az esetek többségében szerencsére gyorsan, szövődmények nélkül gyógyul a seb. Tisztán és szárazon kell tartanod, emellett ügyelj arra, hogy az esetleges fertőzésre utaló jeleket időben észrevedd!


A külső és a belső metszések sebszéleinek összeforrása meglepő gyorsasággal következik be. A legtöbb kismama már a műtét után hat órával felállhat, és megteheti az első lépéseket. Ez előnyös, mert csökkenti a vérrögképződés kockázatát, mérsékelheti a gázképződést a hasüregben. Ugyanakkor a kismama úgy érezheti az első néhány felállás alkalmával, mintha szét készülne szakadni a seb. Ez azonban indokolatlan félelem, hiszen az érzés inkább a sebek okozta fájdalomból, a méh normális összehúzódási folyamatából fakad. A külső metszést varrat és bizonyos esetekben sebészeti tapasz tartja össze. Valószínűleg az első napokban jól esik, ha tenyeredet a hegre szorítva tarod, amikor nevetsz, tüsszentened vagy erőlködnöd kell. Nem bizonyított, hogy a haskötő használata segítené a gyógyulást.

Mosakodni, zuhanyozni többnyire azonnal lehet, amint az anya járni tud. Ilyenkor kicserélik a műtéti seb steril kötését, de vannak olyan kórházak is, ahol az első 24 órában nem távolítják el a műtét után felrakott kötést. A továbbiakban szappannal, vízzel is érintkezhet a seb, melynek gyógyulását elősegíti, ha tisztán és szárazon van tartva, tehát utána óvatosan szárazra kell itatni például papírtörölközővel.

Varratszedés után
Létezik már olyan, hámképződést serkentő, hialuronsavat tartalmazó kenőcs, amely a gátsérülés, gátmetszés, egyéb hámsérülések, műtéti hegek valamennyi formájának kiegészítő kezelésére alkalmas, így császármetszés után is pontosan ez az, amire szükséged lehet! Szilikon olaj és mandula olaj tartalma védi a sebet a kiszáradástól, puhán tartja felületét, és így csökkenti a kellemetlen húzódást, nyugtatja a bőrt.