Tanulás otthon – online tanfolyamok anyukáknak is

Jó, ha mások tapasztalatait is figyelembe veszed, mielőtt döntesz, így kevesebb buktató vár rád.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2016. november 29. Marillai Andrea

pixabay.com

Ingyenesen letölthető nyelvtanuló appok, hasznos tanácsok hírlevélben, szabás-varrás és marketing tanfolyam hirdetések. Hogyan érdemes nekikezdeni (és mikor nem?), mi a garancia arra, hogy megfelelő minőséget kapunk a pénzünkért és mivel vegyük rá magunkat a tanulásra, ha nincs külső ösztönző? Különböző élethelyzetben lévő anyukák tapasztalatait olvashatjátok.

Abosné Lazányi Mariann 4 gyerekes anyuka, aki vállalkozást szeretne indítani, ehhez a tudnivalókat saját időbeosztásához alkalmazkodva, otthon szerzi meg.

4 éve kezdtem el online marketing tanfolyamokat végezni. Sokat gondolkodtam, hogy megvegyem-e az elsőt, hiszen akkor még csak egy kósza ötlet volt, hogy otthon szeretnék maradni, és valamilyen vállalkozást indítanék. A döntésben az segített végül, hogy az oktatónak rengeteg ingyenes anyagát olvastam a blogon, és a hírlevelében, és nagyon tetszett már ott is a gyakorlatias szemlélet: a bejegyzések mindig tartalmaztak valami hasznos információt, amit gyakorlatban is lehetett hasznosítani Végül befizettem az első tanfolyamot. Ezután bekerültem egy vállalkozói képzés programba, így a következő fél évben a megvásárolt DVD a polcon hevert, hiszen tantermi tanfolyamon tanultam a vállalkozói ismereteket. Utána azonban elővettem, és elkezdtem a leckéket végighallgatni.

Sajnos én is belefutottam abba, hogy nehéz otthon egyedül beosztva az időmet végigmenni a tananyagokon. Nekem nem is sikerült az elsővel. Azt hiszem, azóta sem hallgattam végig annak a tanfolyamnak az összes leckéjét, pedig ki is nyomtattam az anyagokat, hogy bárhol tudjam olvasni, feldolgozni. Viszont közben azért körvonalazódott, hogy mit is szeretnék pontosan csinálni, és amikor egy ehhez illő tanfolyammal állt elő az addigi oktató, azt megvettem. Így gyűjtöttem be tőle még két-három tematikus anyagot, amit aztán szintén nem hallgattam végig, mert közben megszületett a negyedik kisbabám, és egyszerűen nem jutottam el sem a tanulásig, sem addig, hogy hozzákezdjek a terveim megvalósításához.

Ami nagyon jó volt, és talán ezért is vásároltam további tanfolyamokat, hogy az ügyfelek hozzáférést kapnak egy zárt Facebook csoporthoz, ahol mindenki ott van, aki valaha is részt vett valamilyen tanfolyamon a cégtől, így folyamatos a tapasztalatcsere, motiváció van arra, hogy az ember ne adja fel. Ez kicsit élőbbé teszi a tanfolyamot, és a hallgató nem érzi úgy, hogy magára hagyták, mindig történik valami. Fontos, hogy a tanuló akarjon együttműködni, és használja ki ezeket a lehetőségeket. Úgy érzem, ez a közösség, ez a csoport nagyban hozzájárult, hogy akarjak tovább tanulni (ha már a megvalósítás késett egy kicsit). Végül tavaly már nagyon elhatározott voltam, így megvettem a “NAGY” tanfolyamot, és majdnem sikerült is végigvinnem az egészet! Igaz, ebbe belejátszott az is, hogy a legkisebb gyerekem is óvodás lett, így sokkal több időm van, amivel tényleg én magam gazdálkodom nap közben.

A tájékozódásban sokat segíthet, ha a tanfolyam előtt feliratkozunk a cég/oktató hírlevelére, olvassuk a blogját, ha van (érdemes szerintem a bejegyzések alatti kommenteket is elolvasni, hogy pozitív, vagy negatív visszajelzések vannak-e túlnyomó többségben). Ha itt nincs olyan információ, ami nagyon megfogná az embert, lehet, hogy a tanfolyam is egy kicsit „nesze-semmi-fogd-meg-jól” típusú lesz. 

Azt hittem, hogy majd elég motiváló lesz a tanfolyam elvégzéséhez, hogy egy csomó pénzt kiadtam érte, de sajnos rájöttem, hogy ez bizony nem csak ettől függ. Nálam nagyban befolyásolja a tanulást az is, hogy a négy gyerek mellett mennyire találok rá időt, hogy a leckéket meghallgassam, és utána vajon van-e időm, lehetőségem az adott leckét a gyakorlatba is átültetni a háztartás, és egyéb dolgok mellett. És ez utóbbi ilyen kis gyerekek mellett (11-9-5-3 évesek), sajnos nagyobb befolyással bír, mint a kifizetett pénz. Sokszor esem abba a hibába, hogy meghallgatom a leckét, de nem csinálom meg azonnal a „házi feladatot”, nem teszem fel a kérdéseket. Így sokkal nehezebb haladni, és hiába jó a tanfolyam, nem éri el a célját, esetemben például hiába hallgattam végig ezeket az anyagokat, még mindig nincs rendesen működő vállalkozásom. De egyszer majd lesz!


Ónodi Réka egy kisbabával van otthon, és végre talált időt arra, hogy régi hobbijával komolyabban foglalkozzon.

Mindig is szerettem képezni magam, a lakberendezés téma pedig gimnázium óta „kísért”, néha erősebben, néha kevésbé, de valahogy mindig ott van. Akárhova megyek, olyan szemmel nézem a berendezést, elrendezést, hogy ha tetszik, mi az, ami miatt tetszik, ha nem, mit csinálnék máshogy. Rettenetesen tudja bántani a szemem, ha kiszúrok valami részletet, amit egy mozdulattal szerintem szebbé lehetne varázsolni. Lakberendezési magazinok, webshopok, blogok böngészésével ijesztően sok időt el tudnék tölteni. Az éppen aktuális teendők, munka, egyéb képzések miatt korábban nem volt energiám komolyabban foglalkozni a lakberendezéssel, a szülés utáni első otthon töltött hetekkel viszont eljött ennek is az ideje. Kellett egyrészt valami, ami a „kinti világból” van, úgy éreztem, hogy időm is végre engedi, nem utolsó sorban pedig erre vágytam évek óta. Soha korábban online tanfolyamot nem végeztem, nem tudtam, egyáltalán milyen lehetőségek vannak. Az elinduláshoz jól jöttek a korábban olvasott blogok és cikkek által említett nevek, de rövid keresgélés után rengeteg találat érkezett, kiderült, hogy szelektálni és választani sokkal nehezebb lesz. Sok fajta online tanfolyam közül lehet választani attól függően, ki milyen komoly szakmai tudást és esetleg végzettséget szeretne szerezni, mennyire komolyan hajlandó elkötelezni magát. Én hobbi szinten szerettem volna maradni, ezért olyan tanfolyamot kerestem, ahol kevés a kötöttség, az elvárás – a tananyag mégis igényes, minőségi. Nem találtam az ingyenes tanfolyamok közül olyat, ami nekem elég lett volna, ezért szívesen szántam rá bizonyos összeget. Az én döntésemben fontos szerepe volt annak, hogy pontos leírást olvashattam a tanfolyamok tananyagáról és menetéről, arról, hogy mit kapok a pénzemért.

foter.com

foter.com

Az egyes blokkok nem épülnek egymásra, de elsőként gondolkodás nélkül a „Lakberendezés alapjai” címűt választottam. A tanfolyam díjának utalását követő 1-2 napon belül elérhetővé vált a tananyagot képező összes előadás hang- és képanyaga, ami innentől kezdve akármikor, korlátlan alkalommal visszahallgatható. Nem a legolcsóbb kategória, cserébe ezt tényleg lehet akkor csinálni, amikor nekem alkalmas. Megvár, ha hirtelen abba kell hagyni, anya- és gyerekbarát, izgalmas, elmélyíti vagy egyértelműsíti az addig tudottakat, és rengeteg új információt ad. Ha más nem, a saját lakóhelye(i)m dekorálása alkalmas terep a kipróbálásra, de minden témához kapcsolódóan van megoldható és ellenőriztethető házi feladat is, másrészt a beiratkozáshoz egy zárt facebook-csoport tagság is jár, tökéletes virtuális fórumként. Amint kész voltam az első tanfolyammal, jött is a következő. Sok élethelyzetben ideálisnak tartom a kávézás közben, kanapén ülve, friss jegyzetfüzetbe írogatós tanulást.

 Ha a tanfolyam végzettséget, papírt ad, akkor egyértelműen akkor sikeres, ha megvan a vizsga. Ha hobbi-tanfolyam, a sikeressége mindenkinél más – siker lehet, ha többet megtudtam a témáról, tájékozottabb lettem, jobban értem a lakberendezést, vagy azt, mi miért tetszik (egy kis önismeret!). Siker lehet, ha a megszerzett tudás segítségével a saját életteremet ideálisabbá tudom alakítani. Siker, ha az újonnan épülő lakás, ház építését már az elejétől fogva értem, tudom, hogy mit akarok, és van lehetőségem már az alapokat is megfelelően alakítani. Siker lehet, ha az elkészült átalakításból/kialakításból befotózott cikk születik a tanfolyamvezető blogján.