Ti mondtátok: Tanácsok babakocsi vásárláshoz

Te is a tökéletes babakocsit keresed születendő kisbabád számára?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2016. február 13. Vajda Boglárka

Te is a tökéletes babakocsit keresed születendő kisbabád számára? Biztos benned is felmerültek már ezek a kérdések: milyen kereke legyen, mennyire legyen mély, mózeskosaras legyen, vagy “esernyő” kocsi, hány funkciós? Sok szempontot kell figyelembe venni: inkább sétákhoz kell a babakocsi vagy mindenhová azzal közlekedünk majd? Mi alapján választottak az Imami olvasói, milyen szempontokat vettek figyelembe? És végül jól döntöttek, szerették, könnyen használták a babakocsit, amit kiválasztottak?


Babakocsi-vásárlási tanácsok  
 
Háromgyerekes anyukaként – és jó néhány babakocsi tulajdonosaként – ajánlom a következőket:
 
1. Érdemes megfontolni, mire szeretnénk használni a babakocsit:
csak tologatjuk a gyereket a városban, aztán a babakocsi-tárolóba helyezzük? Vagy kirándulásra is vinnénk? Macskaköveken, földúton sokkal praktikusabb a nagy kerekű kocsi, de a felfújható kerekűeket nem tartom praktikusnak, mert rendszeres pumpálást igényelnek, és sérülékenyebbek. A kényelem szempontjából sem előnyösebbek: a legtöbb baba könnyebben alszik el, ha rázzák. Városon belül a kiskerekű modellek is tökéletesen megfelelnek.
 
2. Milyenek a terepviszonyok?
Ha nagy domborzati különbségek vannak a lakóhelyünkön vagy futás közben is használható kocsit szeretnénk, szükséges lehet egy tolókaron elhelyezett fék a kerékfékek mellett. Más esetben ez szükségtelen többletköltség.
 
3. Hol tároljuk, hogyan szállítanánk a babakocsit és a gyereket?
Aki sokszor száll buszra, annak elengedhetetlen a könnyű vázú, könnyedén összecsukható kocsi, hiszen emelnie kell a babát és a csomagokat is! Ha autó csomagtartójában fog “lakni” a kocsi, akkor a csomagtartó méretét kell összevetni a babakocsi összecsukott állapotától (befér-e mellé a sok csomag, ill. ki lehet-e venni a babakocsit akkor is az autóból, ha táskák vannak körülötte?)
 
4. Mekkora kisbabának szeretnénk a babakocsit?
Újszülöttkortól csak a teljesen vízszintesig dönthető kocsit javaslom a baba gerincének védelmére. Ma már minden árkategóriában és méretben található vízszintes fekvőfelületű modell. De a vízszintes sokáig kényelmes; nagyobb babáknak is ajánlom, altatáshoz.
 
5. Mikor születik a kisbaba?
A tavaszi, nyári kisbabáknál az első télen még szükség van jól téliesíthető babakocsira, de overallba öltöztetve a nagyobb babák esetleg nem férnek bele a kisebb típusokba. A mózeskosarasoknál a kosár hosszát, összecsukható –sport- modelleknél a szélességet érdemes megfigyelni, átgondolni. A téli lábzsák is sok esetben csak fekvő pozícióban rögzíthető, más esetben szép nagy, rugalmas, de nem melegen bélelt.
 
6. Biztonság
Bár még alig született meg a kisbaba, máris emeli a fejét, megfordul… és kiesik a kocsiból! A mózeskosár sokáig kedvenc felszerelés lehet, de szerezzünk be beleillő biztonsági övet (akár készíthetünk is). Ha a babakocsira travel systemként vagy külön-külön rápattintva babahordozót, egyéb feltétet rögzítünk, ellenőrizzük a rögzítési pontokat. Ne vegyünk meg műanyag rögzítőjű típust! Ha sokat használjuk a kocsit, biztonságosabbá tehető fényvisszaverő prizmákkal, illetve kerékpárlámpákkal.
 
7. Terhelhetőség
Főképpen a könnyebb vázú kocsiknál fordulhat elő, hogy nem bírja a számunkra szükséges terhelést. Vegyük sorra, mekkora súlyt szeretnénk cipelni a tolókarra akasztott táskában, a kocsi alján levő bevásárló hálóban, illetve szeretnénk-e a vázhoz (majd) testvérfellépőt csatlakoztatni. Az acél váz többet bír, de nehéz…
 
8. Szükséges kiegészítők
esővédő, napernyő, szúnyogháló, felakasztható pelenkázó táska, téli lábzsák. Mindig legyen nálunk egy váltás pelenka, törlőkendő, sapka és takaró.
 
9. Felesleges kiegészítők
extra rugó a kerekeknél (mivel a baba a macskaköves úton alszik a legédesebben), pohártartó és tálca a tolókarnál, egyenes naptető és egyéb fedő-megoldások.
 
10. Esztétikumok, praktikumok
Nagyon szép a sötét színű babakocsi, de a színét biztosan kifakítja a Nap egy-két év alatt! Ráadásul nyáron a sötét szín magába gyűjti a napsugarakat, és nagyon meleg lesz! A pici babák így, a nagyobbak úgy, de mindegyik hamar bepiszkolja a kocsit. Fontos a könnyen tisztíthatóság: nagyon praktikusak a hófehér pamuttal bélelt mózeskosarak, valamennyi kocsi színes huzata is levehető (vagy valahogy leszerelhető). Szerintem a gyapjúmosásra alkalmas mosóprogram a babakocsi-huzatokhoz is megfelelő. Sok modell nylon-szerű anyagú. Ez ugyan letörölhető, de a gyereknek rendkívül kényelmetlen, főleg nyáron. Tegyünk rá pamut védőhuzatot.
 
11. Röviden a babahordozókról
A lehető legnagyobb dőlésszögű modellt válasszuk! Ne vegyük meg álmaink travel systemét, ha a hordozójában „félbetörik” a csecsemő! Újszülőttnek létfontosságú a fejszűkítő. Ne tartsuk benne a babát hosszú órákig, mert ártalmas a gerincének! Mindig menetiránynak háttal rögzítsük az autóban! Ne legyen huzatban a kisbaba és számoljunk azzal is, hogy az autó klímája a levegőt kiszárítva nehezítheti számára a légzést!
 
12. Árak
Ne ár alapján válogassunk!!! Írjuk össze, mit szeretnénk, menjünk el áruházakba, és szakértő eladók segítségével teszteljük a kiválasztott típusokat. Ha pedig sok a nehezen kifizethető extra igény, nézzünk szét a használtcikk-piacon, online börzéken. Egy kisbaba egy jó modellt nem tesz tönkre, az összecsukásból eredő karcokat pedig egy új járgányon magunk is hetek alatt létrehozzuk. Ma már ikrek számára is nagyon nagy a kínálat!