5 ínycsiklandozó tojásos étel húsvétra

Néhány nap, és itt a húsvét, ami csak akkor az igazi, ha valamilyen finom tojásos étellel is készülünk. Mutatunk 5 remek receptet, mindegyikkel garantált a siker - a vendégek meg fogják nyalni mind a 10 ujjukat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. március 22. Vajda Boglárka

Néhány nap, és itt a húsvét, ami csak akkor az igazi, ha valamilyen finom tojásos étellel is készülünk. Mutatunk 5 remek receptet, mindegyikkel garantált a siker – a vendégek meg fogják nyalni mind a 10 ujjukat!


Avokádóban sült tojás

Hozzávalók
    1 db érett avokádó
    2 db tojás
    bacon
    1 evőkanál citromlé
    oregánó
    reszelt sajt
    só
    bors

Elkészítés
Vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magját, majd egy kanállal vájjunk bele egy akkora mélyedést, amibe a tojás belefér. Alufóliából készítsünk talpat neki, hogy a sütőben megálljon. Citromlével, sóval és borssal ízesítsük, majd tegyük az üregbe a feltört tojást. Szórjuk meg sajttal, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Oregánóval és pirított baconnel megszórva tálaljuk!

Csibe alakú, töltött tojás

Hozzávalók 10 db-hoz:

10 kemény tojás
2 ek zöldfűszeres krémsajt
3-4 dkg aszalt sárgabarack

bors
10 lap füstölt sajt
20 szem egész bors
sárgarépa
sáfrányos szeklice vagy pirospaprika

Elkészítés:
A tojásokat a szélesebb csücsküknél vágjuk ketté, azaz körülbelül 1 cm vastagságban vágjuk le az aljukat.
A sárgákat óvatosan vegyük ki belőlük.
A levágott fehérjét és a sárgáját tegyük mixerbe, adjuk hozzá a krémsajtot, sót, borsot és a beáztatott barackokat.
Turmixoljuk le.
A sajtlapokból szúrjunk ki 10 akkora átmérőjű korongot, mint a tojásaink átmérője (körülbelül 5 cm), és a széleikből 2-2 db a félkörnél kisebb körszeleteket (ezek lesznek a szárnyak).
A megtisztított sárgarépát vékonyan karikázzuk, és ebből alakítsuk ki a csőröket.
A tojásokat töltsük meg. Kicsit többet töltsünk beléjük, mint a nyílás magassága.

A töltött tojásokat tapasszuk a sajtkorongokra.
Egy hegyes késsel kicsit vájjuk ki a szemgödröket. Ez azért fontos, mert a tojás fehérjébe nem nagyon lehet belenyomni simán a borsszemeket.
A lyukakba helyezzük bele a borsokat, azaz a szemeket.
A csőr részhez pedig nyomjunk be szintén késsel egy vágást, majd helyezzük be a csőröket.
A maradék töltelékkel tapasszuk rá a csirkékre a szárnyakat, illetve nyomjunk a fejük tetejére kis bóbitákat. Ezekre tehetünk taréj gyanánt sáfrányos szeklicét. Ha ilyenünk nincs, pirospaprikával színezzük meg a krémet pirosra, és ezt nyomjuk a fejük búbjára.

Tojássaláta

 Hozzávalók

    6 tojás
    4 dl tejföl
    1 tk citromlé
    1 vöröshagyma
    3 ek majonéz
    1 ek mustár

Elkészítés

A tojásokat tegyük fel főni egy lábasba. Ez idő alatt kockázzuk fel a hagymát, majd a tejfölt, a mustárt, és a majonézt keverjük össze, majd adjuk hozzá a citromlevet. Ha kész, akkor óvatosan keverjük össze a megfőtt, ízlés szerint feldarabolt tojásokkal, majd fedjük le és tegyük a hűtőbe egy fél napra.