A kis herceg kertje

A tavasz még azoknak is kedvet csinál a kertészkedéshez, akik nem tudják megkülönböztetni a kapát a gereblyétől. A szabadban eltölthető idő egyre hosszabb, használjuk ki arra, hogy a gyerekekkel felfedezzük a növények titkos világát, és tanítsuk meg nekik a természet szeretetét!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
boldogság
2016. március 17. Vajda Boglárka

A tavasz még azoknak is kedvet csinál a kertészkedéshez, akik nem tudják megkülönböztetni a kapát a gereblyétől. A szabadban eltölthető idő egyre hosszabb, használjuk ki arra, hogy a gyerekekkel felfedezzük a növények titkos világát, és tanítsuk meg nekik a természet szeretetét!


Nem csak botanikusoknak!

Könnyebb helyzetben vannak azok, akik kertes házban élnek, de a növények és állatok szeretete, a róluk való gondoskodás mindenki számára lehetőség. A természet felfedezése a legrövidebb sétákon kezdődik, ilyenkor napról napra figyelhetjük, mekkorára nőttek a rügyek, mikor nyílnak ki a virágok. Ha egy papírt a fa törzsére teszünk és zsírkrétával áthúzogatjuk, izgalmas mintákat rajzolnak ki a fakérgek.

Ilyenkor lehet tudatosítani azt is a gyerekekben, hogy vigyázzon a növényekre, ne szaggassa az ágakat. Ugyanakkor azt is megtaníthatjuk, hogy vannak virágok, amiket óvatosan le lehet szedni, és a fűnek attól semmi baja nem lesz, ha rálépünk, hamarosan újra kiegyenesedik.

A kis herceg története nem elsősorban a gyerekeknek szól, de néhány részlete kiválóan alkalmas arra, hogy a természetben való viselkedést, a gondoskodást, a kitartást a gyakorlatban is kipróbáljuk.

1. Kezdhetjük azzal, hogy egy befőttes üveget ráhelyezünk pl. egy bimbós pitypangra vagy százszorszépre. A környezetében lévőkhöz képest sokkal hamarabb fejlődni fog, hiszen a nap jobban melegíti.

2. Vásároljunk virágpalántát. Ültessük ki a szabadba, vagy ha nincs kertünk, egy cserépbe. A húsvéti ajándékötletek között helyet kaphat egy kis öntözőkanna, amivel a gyerekek locsolhatják a növényként. Azzal, hogy minden nap figyelniük kell, elég nedves-e a földje, rendszerességre szoktatjuk őket. Igaz, hogy egy virághoz nem kötődünk annyira, mint egy kis háziállathoz, a gondoskodást itt is meg lehet tanulni.

„Fegyelem kérdése – mondta egyszer később a kis herceg. – Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is. Neki kell látnia, s annak rendje és módja szerint ki kell gyomlálnia a majomkenyérfákat, mihelyt meg tudja különböztetni őket a rózsáktól; mert amíg egészen zsengék, nagyon hasonlítanak egymáshoz. Igen unalmas munka, de igen könnyű.”

3. Nagyobb türelem, több idő kell ahhoz, hogy megnézzük, mi kel ki a magokból. A zöldségcsírák felfedezése a konyhában egyre népszerűbb, szinte minden boltban kapható (nem csávázott!) mag. A retek, zsázsa vagy mustár néhány nap alatt kicsírázik. Egy éjszakára áztassunk be kb. 2 evőkanál magot, utána tegyük nedves papírtörlőre vagy csíráztató tálba. Figyeljünk arra, hogy ne álljon a vízben, de maradjon mindig nedves. A gyerekeknek külön móka, ha nagyítóval nézhetik meg, hogy az apró magból előbújtak a pici hajtások. (Természetesen, ha már elég nagyok a csírák, együk is meg, bár a gyerekeknek csípősnek tűnhetnek. Viszont nagyon egészségesek!)

4. Kerti virágok magjait is elvethetjük, válasszunk olyan fajtákat, amelyek nem érzékenyek és nem kívánnak különösebb szaktudást. A hagymásokat ősszel kell ültetni, de virágboltban még kapható olyan tulipán vagy jácint, ami éppen, hogy hajtani kezdett. Ezek megfigyelése még a kisebbek, 2-4 évesek számára is befogadható.

„A magvak azonban láthatatlanok. A föld titkos mélyén alusznak, míg csak az egyiknek eszébe nem jut, hogy fölébredjen… Akkor nyújtózik egyet, és először csak egy elbűvölő, ártatlan kis hajtással kezd félénken a nap felé kapaszkodni. Ha rózsa vagy retek hajtása, hagyhatjuk, hadd nőjön kedvére. De ha rossz növényről van szó, mihelyt fölismertük, azonnal ki kell tépni.”

Csodapatika

Úton-útfélen nőnek a gyógynövények – csalán, útifű, menta, citromfű –, vagy kerti társaik, a kakukkfű, zsálya, körömvirág, levendula. Ezeket jó, ha megkeressük, megnézzük, megszagoljuk, de csak akkor szedjük le, és főleg csak akkor fogyasszuk, ha biztosan felismerjük a növényt. Nem kell riogatni a gyerekeket a mérgező gombák, bogyók hatásával, de tanítsuk meg azt, hogy ne kóstoljanak meg mindent, előbb kérdezzék meg, hogy szabad-e. Fűszerként sokféle évelő és egynyári növény kapható cserépben, ezeket is érdemes kiültetni (de legalábbis másik cserépbe tenni), megerősödnek, és hosszabb ideig használhatjuk őket.

Konyhakert a polcon

Nagy élmény megkeresni a levelek között az első érett szamócát vagy leszüretelni a saját paradicsomot. Erre azonban nem mindenkinek van helye, ideje, türelme, bármennyire is szeretné. Néhány friss zöldség azonban mindenkinél „megterem”.

– Egy elfelejtett hagyma már a hűtőszekrény aljában elkezd kihajtani, ezt egy kis befőttes üveg vagy pohárra téve, úgy, hogy az alsó harmada vízben legyen, kiváló újhagymát növeszthetünk. A zöld szárat ollóval máris apríthatjuk például túrókrémbe. Ugyanígy a fokhagyma is kihajt, amely egyedi ízt ad az ételeknek.

– A kínai kel torzsáját kevés vízbe tesszük, napos helyen hamar elkezdenek fejlődni az újabb levelek.

– A friss petrezselyem mindig kéznél lehet, ha a gyökér tetejéből 3-4 cm-es darabot levágunk, és lapos tálkába vízbe tesszük. Hamar hajtani kezd, ugyanígy a zeller is.